Ai aceste simptome? Ar putea fi vorba despre ficat marit

July 29, 2022
225 Views

Ficatul mărit, cunoscut și sub denumirea de hepatomegalie ori hipertrofie hepatică, face referire la creșterea dimensiunilor acestui organ. Ficatul mărit nu este o boală ci, mai degrabă, un simptom al unei afecțiuni hepatice, al insuficienței cardiace ori chiar al cancerului.

Ficatul este un organ vital, care se ocupă, printre altele, cu digerarea grăsimilor, depozitarea zaharurilor, combaterea infecțiilor, producția de proteine și hormoni, prevenirea coagulării sângelui ori eliminarea substanțelor toxice și medicamentoase din organism. Este foarte important, așadar, ca ficatul să funcționeze normal, ceea ce înseamnă că trebuie depistată cauza care a declanșat inflamația la nivelul acestui organ, astfel încât ficatul mărit să fie tratat cum se cuvine.

Cauze ficat mărit
Există mai multe afecțiuni care pot determina umflarea ficatului, adică apariția ficatului gras. Printre acestea se numără:

-Bolile hepatice: hepatită, ciroză, boala ficatului gras non-alcoolic, boala ficatului gras alcoolic, boala Wilson, boala Gaucher, chisturile la ficat, obstrucționarea bilei.
-Afecțiunile cardiace: sindromul Budd-Chiari, insuficiența cardiacă ori pericardita.
-Cancerul (fie el primar, adică cel care debutează la nivelul acestui organ, fie secundar, care apare în urma metastazierii unui cancer din altă parte a corpului).
-Factori de risc ficat mărit
Dacă există deja o afecțiune hepatică, riscul să apară și ficatul mărit este destul de mare, fie că vorbim despre hepatită, steatoză hepatică ori ciroză. Există, însă, și alți factori, în afară de boala hepatică, ce predispun la ficat mărit:

Consumul excesiv de alcool
Băuturile alcoolice contribuie la inflamarea ficatului, iar astfel apare ficatul mărit. Persoanele alcoolice suferă adesea de această afecțiune.

Administrarea unor doze mari de medicamente sau suplimente alimentare
Nerespectarea indicațiilor oferite de medic sau farmacist cu privire la dozele și administrarea medicamentelor ori suplimentelor alimentare poate crește riscul de ficat mărit și de leziuni hepatice permanente. Paracetamolul, cu toate că este un medicament la îndemâna oricui, este un medicament care provoacă cele mai multe probleme la nivelul ficatului.

Bolile infecțioase
Infecțiile virale, bacteriene sau parazitare pot crește riscul de probleme hepatice, deci și de ficat mărit. Dintre toate, infecția cu virusul hepatitei A, B sau C, precum și mononucleoza infecțioasă, sunt cele care cresc cel mai mult riscul de ficat mărit.

Obezitatea
Kilogramele în plus vin și ele cu risc crescut de ficat mărit, mai ales dacă sunt asociate cu steatoză hepatică, fie ea alcoolică sau non-alcoolică.

Simptome ficat mărit
De multe ori, ficatul mărit nu cauzează simptome, iar pacientul depistează această problemă întâmplător, în timpul unui consult de rutină. Există, însă, și situații în care ficatul mărit provoacă simptome, iar acestea sunt:

-Icter (adică îngălbenirea pielii și a ochilor)
-Dureri abdominale
-Greață și vărsături
-Oboseală extremă
-Umflarea picioarelor
-Învinețire rapidă
-Mărirea volumului cavitații abdominale
-Scădere inexplicabilă în greutate.

Dacă ai de-a face cu aceste simptome, e posibil să suferi de ficat mărit. Apelează la medic, pentru un consult de specialitate, astfel încât să afli care este cauza problemei tale.

Diagnosticare ficat mărit

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: