Omenirea a consumat deja tot ce poate să producă planeta într-un an: „Sistemul alimentar şi-a pierdut raţiunea”

July 29, 2022
190 Views

Omenirea a consumat până joi tot ce poate să producă planeta noastră într-un an, fără să îşi epuizeze resursele şi va trăi pentru restul anului 2022 „pe datorie”, au avertizat ONG-urile Global Footprint Network şi WWF, informează AFP.

Astfel, ar fi nevoie de 1,75 de planete precum Terra pentru a acoperi nevoile populaţiei mondiale într-o manieră durabilă, potrivit acestui indicator creat de oamenii de ştiinţă la începutul anilor 1990 şi care, de atunci, s-a agravat în mod constant.
Această dată corespunde celei la care „omenirea a consumat tot ceea ce ecosistemele pot să regenereze într-un an”, au precizat cele două ONG-uri.

„În cele 156 de zile care au mai rămas (până la sfârşitul anului – n.r.), consumul nostru de resurse regenerabile va consta în epuizarea capitalului natural al planetei”, a precizat Laetitia Mailhes de la Global Footprint Network într-o conferinţă de presă.
Calculul nu a ţinut însă cont de nevoile celorlalte specii care trăiesc pe Terra. „Trebuie să lăsăm şi spaţii libere pentru animalele sălbatice”, a adăugat ea. „Depăşirea” resurselor se produce atunci când presiunea umană este mai mare decât capacităţile de regenerare ale ecosistemelor naturale. Decalajul, potrivit ONG-ului Global Footprint Network, care monitorizează acest indicator, a crescut fără încetare în ultimii 50 de ani: 29 decembrie în 1970, 4 noiembrie în 1980, 11 octombrie în 1990, 23 septembrie în 2000 şi 7 august în 2010.

În 2020, această dată a fost amânată cu trei săptămâni sub efectul lockdownurilor decretate din cauza pandemiei de COVID-19, înainte de a reveni în 2021 la nivelurile sale din ultimii ani.

Sistem alimentar devenit „nebunesc”

Această amprentă ecologică se calculează pe baza a şase categorii diferite, “culturile, păşunile, spaţiile forestiere necesare pentru produsele forestiere, zonele de pescuit, spaţiile construite şi spaţiile forestiere necesare pentru absorbirea carbonului emis prin arderea de combustibili fosili”, şi este în mod intim legată de obiceiurile de consum, mai ales de cele din ţările bogate.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: