Asoc. VIVAD

Asociatia V.I.V.A.D. Cluj-Napoca este o organizatie nonprofit, neguvernamentala, infiintata in decembrie 2013, in scopuri caritabile, care isi propune sa lupte pentru combaterea tuturor formelor de violenta, abuz si discriminare si urmareste acordarea ajutorului necesar victimelor acestora. Asociatia a fost fondata de 4 femei curajoase si determinate, Eleonora Pokola, Daniela Palade-Teodorescu, Florina Pruteanu si Daniela Poputa, animate de ideea infintarii unei asociatii specifice care sa militeze pentru schimbarea conceptiilor, a mentalitatilor invechite si mai ales a atitudinii persoanelor care se afla in situatia neplacuta

• a victimei violentei sau abuzului,
• a martorului unor actiuni de gen
• pe pozitia agresorului.

In opinia lor, toti trei sunt intr-o masura mai mare sau mai mica, victime de conjunctura si credem cu tarie ca pentru fiecare exista o cale prin care sa poata schimba lucrurile.
Au ales pe una dintre ele ca preşedinte, pe doamna Eleonora Pokola, autoarea primului testimonial de violenta domestica din Romania si care fost desemnată de către Revista Avantaje, “Femeia Anului 2010 pentru promovarea si apararea drepurilor femeii in Romania”, datorita curajului de a face public, prin cartea scrisa (Povestea unei supravietuitoare), faptul ca au fost, atat ea cat si copiii, victime ale violentei sotului/tatalui.

Misiunea noastră

Pornim de la credinta ca Dumnezeu ne arata mereu o cale sa mergem mai departe. Ne-a dat cate un om bun in apropiere, ne-a adus in cale cand ne asteptam mai putin o solutie, ne-a purtat pasii spre un rezultat bun. In lumina acestei credinte, vizam sustinerea si ghidarea persoanelor si grupurilor de persoane (mame cu copii), victime ale violentei in familie sau in scoli pentru identificarea resurselor si potentialului lor maxim pentru a le facilita o viaţa în demnitate, fara spaime si frici.

Principalele obiective ale noastre

  1. Incercam să suplinim golurile existente în educatia cetatenilor si sa-i capacitam pentru a lua atitudine, a sprijini si a nu discrimina persoanele supuse acestui flagel.
  2. Militam pentru reducerea tolerantei la discriminare (în toate formele ei), la violenta în şcoli, in familie şi alte forme de violenta in randul tinerilor si adultilor si formarea unor atitudini bazate pe parteneriatul de gen prin stimularea gandirii critice dincolo de stereotipuri, exprimare pozitiva prin arta, impartaşirea experientelor, creativitate şi inovatie.
  3. Constientizarea efectelor negative asupra familiei, pentru ca in acceptiunea noastra, cea mai fragila familie valoreaza mai mult decat cea mai eficienta institutie.

Principii de lucru ale V.I.V.A.D.

  1. Acordam prioritate acelor persoane defavorizate care dovedesc dorinta clara si constanta de a-si asuma in viata toate obligatiile si drepturile presupuse de statutul de adult bine integrat in societate;
  2. Tot ceea ce facem pentru beneficiarii nostri este realizat impreuna cu ei;
  3. Descurajam mentalitatea de “asistat” si alte comportamente anomice;
  4. Oferim beneficiarilor exclusiv realitati si nu iluzii;
  5. Ii motivam/impulsionam pe beneficiarii nostri sa depuna ei insisi eforturi pentru a se integra complet si stabil in societate;
  6. Nu renuntam in caz de esec partial sau temporar;
  7. Invatam aceste persoane sa aiba curajul sa ia decizii favorabile si corecte, caci, oamenii fac alegeri in fiecare zi si aceste alegeri ii definesc.

Leave A Comment