Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu se întreabă dacă ”va ceda până la urmă Florin Cîțu acceptându-l premier pe Nicolae Ciucă sau se va ridica împotriva Tatălui de la Cotroceni?”.
”Șirul de întîmplări poreclite și Criză politică, poate din nevoia românească (satirizată de Caragiale în schița Situațiunea ) de a vedea peste tot doar dezastre, e abordat de jurnaliști de pe două posibile poziții:
1) De pe poziția jurnalistului activist, implicat pro și contra în bătălia dintre partide, la nivelul de patimă manifestată de a galerii de fotbal.
2) De pe pozițiile jurnalistului obiectiv, calm, care abordează personajele și evenimentele de la un moment dat cu luciditatea tipică Istoricului care e și Istoricul clipei.
De la debutul Crizei, la 1 septembrie 2021, am încercat, atît la rubrica Gîndurile lui Cristoiu, cît și în Jurnalul meu video să mă situez în abordarea personajelor și evenimentelor pe poziția lipsită de emoții a Istoricului clipei.
Cred că telespectatorii și cititorii mei au nevoie de o explicare a evenimentelor complexe, complicate, dar mai ales marcate de mister, și nu de o luare de atitudine pro sau contra unui partid sau unui personaj. Evident, e posibilă și o asemenea abordare. Da, dar atunci avem de a face cu o tabletă sau cursiv și nu cu o analiză care să-l ajute pe cititor sau telespectator să nu se lase manipulat.
În mai multe rînduri am avertizat că așa-zisa Criză politică, în viață de două luni și jumătate, nu poate fi înțeleasă și explicată decît prin raportarea politicienilor și partidelor la ceea ce se cheamă Interesul definitoriu. Indiscutabil, într-un moment istoric intră și emoțiile, trăirile și gîndurile personajelor implicate. Acestea însă, oricît de năvalnice ar fi din punctul de vedere al omenescului, nu pot sări peste hotarele dictate de interes.
Sub semnul acestei învățături se impune să analizăm impasul în care au intrat, începînd de marți, 16 noiembrie seara, negocierile dintre PNL și PSD privind formarea unui nou Guvern.
Judecînd după interesele care-și spun cuvîntul în deciziile unor persoane și partide, putem avansa teza unui eșec al negocierilor. În acest caz, singura soluție e anticipatele. O soluție care, după opinia noastră, ar fi trebuit aleasă chiar din debutul Crizei. S-ar fi cîștigat astfel pentru țară un timp prețios. Timp pierdut cu desemnările aiurea de premieri, cu negocierile între partide.
Ce s-a întîmplat marți, 16 noiembrie seara?
Pentru a răspunde întrebării trebuie să trecem în revistă negocierile dintre PSD și PNL de pînă acum.
În ciuda deosebirilor uriașe de poziții afișate public, PNL și PSD au găsit temeiurile pentru un program de guvernare comun. Deosebirile de poziții s-au manifestat doar în plan electoral. Și PSD și PNL (mai ales PNL) au ținut să-și convingă electoratul că incredibila pînă nu demult coaliție de guvernare PNL-PSD nu pune la îndoială Programele politico-ideologice ale celor două partide.
Că a fost vorba de o comedie electorală ne spune chiar bunul simț. Cele două partide au negociat un banal Acord de Guvernare și nu o fuziune sau măcar o Alianță politică și electorală în genul USL. Cum corect observa Dacian Cioloș, un Acord de Guvernare nu cere în chip fatal armonizarea pozițiilor în probleme ce se pot soluționa doar pe întinderea unui deceniu: cota unică sau cota progresivă de exemplu.
Negocierile Programului de Guvernare s-au încheiat practic. A rămas însă un punct crucial al negocierilor dintre cele două partide:
Împărțirea puterii între ele în cadrul noului Guvern.
Împărțirea care ridică mari probleme trimite la funcția de premier.
PSD a aprobat în forul colectiv de conducere principiul rotației premierilor.
Marți, 16 noiembrie 2021, seara, a aprobat acest principiu și conducerea PNL.
Toate bune și frumoase pînă aici.
Formula rotației, o premieră în Istoria politică a României, e singura capabilă să dea țării noua Alianîe de Guvernare. Pe de-o parte pentru că astfel în ochii electoratelor Coaliția dintre PNL și PSD nu mai apare ca o predare a unui partid în brațele altuia. Formula cu premierii prin rotație, după un an și ceva, urmînd ca restul Guvernului să rămînă același, are și avantajul că micșorează suspiciunile reciproce. Dacă e garantată de Klaus Iohannis, formula nu dă posibilitatea unuia din partide să cucerească întreaga Putere în detrimentul celeilalte.
După opinia mea, pentru ca formula să fie viabilă, se cer îndeplinite alte două condiții:
- Primul premier să fie de la PNL. O condiție indispensabilă supraviețuirii noului Guvern, pentru că ea contracarează acuzațiile aduse de electorat și de presa de Dreapta PNL-ului c-a cedat puterea dușmanului numit Ciuma Roșie.
- Premieri să fie pe rînd șefii celor două partide.
Așa cum a sesizat Kelemen Hunor, numai șefii de partide pot conduce pe rînd o Coaliție de asemenea dimensiuni. Dacă premierul e șeful de partid, se rezolvă atunci ținerea sub control a partidului aflat sub presiunea electoratului pentru destrămarea Coaliției.
Formula rotației premierilor e agreată de amîndouă partidele. Divergențele încep în clipa cînd se pune problema cine să dea primul premier.
PSD susține că el trebuie să dea primul premierul.
Din datele pe care le dețin, PSD nu face din această condiție o chestiune de viață și de moarte. Prin această condiție, Marcel Ciolacu îi face jocurile lui Klaus Iohannis. Președintele PSD face jocurile Președintelui în al cărui cuvînt dat crede (!!!) și cînd spune nu Florin Cîțu să fie premier. Asta înseamnă că PSD are și o altă variantă în cadrul rotației de premieri:
Premierul să nu fie, prin Acord, președintele partidului, ci o persoană desemnată de partid. În cazul de față, PSD îl vrea ca premier din partea PNL (acceptînd ca PNl să dea primul premier în cadrul rotației) pe Nicolae Ciucă. Sînt multe motiv pentru care Marcel Ciolacu optează pentru Nicolae Ciucă:
De la atenuarea imaginii de dominare a Coaliției de către PNL, deoarece Nicolae Ciucă nu trece drept om de partid, pînă la suspiciunea față de comportamentul arbitrar al lui Florin Cîțu. De ce n-ar repeta Florin Cîțu în cazul PSD porcăria făcută în cazul USR?
Principalul motiv îl reprezintă însă înțelegerea cu Klaus Iohannis în privința lui Nicolae Ciucă. Deocamdată Klaus Iohannis n-are curaj să bată din picior la Florin Cîțu ca să-l accepte pe Nicolae Ciucă.
Ar fi și periculos.
Florin Cîțu a îndeplinit exemplar ca premier ordinele lui Klaus Iohannis. Revocarea lui Stelian Ion a fost urmarea ordinului primit de la Cotroceni. Dacă în public se dezvoltă informația că Klaus Iohannis l-a sacrificat pe Florin Cîțu, ce lider PNL se va mai grăbi să-i execute lui Klaus Iohannis ordinele?
Pentru a evita această imagine, Klaus Iohannis joacă teatrul președintelui arbitru, care lasă cele două partide să negocieze formula de premier. În realitate, el acționează ferm pentru ca premier să fie Nicolae Ciucă. Pentru aceasta el se folosește de două instrumente:
- PSD, care-l refuză pe Florin Cîțu premier, amenințînd că pune capăt negocierilor pentru formarea unui nou Guvern.
- Liderii PNL care sînt oamenii săi în conducerea partidului.
Pînă acum aceștia s-au manifestat prin presiuni la nivel personal exercitate asupra lui Forin Cîțu să cedeze în favoarea lui Nicolae Ciucă.
Marți seara, prin Emil Boc, ei au trecut la atac fățiș. Ca atare Emil Boc a supus la vot și propunerea ca mandatul PNL la negocierile de miercuri cu PSD să fie flexibil. Dacă PSD nu-l vrea în ruptul capului pe Florin Cîțu, atunci să se adopte principiul rotației de premieri dați de partide fără ca aceștia să fie în chip obligatoriu președinții partidului. Propunerea lui Emil Boc a picat la vot.
Potrivit propriei declarații de după reuniune, Florin Cîțu merge la negocierile cu PSD ca propunere a PNL de premier.
Nici nu se pune problema ca PSD să-l accepte pe Florin Cîțu.
Dacă Florin Cîțu nu cedează presiunilor de la Cotroceni, negocierilor PSD-PNL li se pune cruce.
Asta ar însemna eșecul unui Proiect pentru care a luptat Klaus Iohannis.
Va ceda pînă la urmă Florin Cîțu acceptîndu-l premier pe Nicolae Ciucă sau se va ridica împotriva Tatălui de la Cotroceni?
Votul de marți seara ne lasă să înțelegem că Florin Cîțu ar putea să se revolte împotriva lui Klaus Iohannis”, conform cristoiublog.ro.