Cât de eficiente sunt booster-ele Pfizer şi Moderna. Ce arată studiile

October 31, 2021
174 Views

A treia doză de vaccin anti-COVID Pfizer, făcută persoanelor vaccinate deja cu schema completă, reface protecţia imunitară la cotele cele mai înalte obţinute imediat după cea de-a doua doză, arată un studiu realizat de Pfizer în octombrie.
Potrivit sursei citate, această doză are o eficienţă de 95,6% împotriva formelor simptomatice ale bolii, studiul fiind realizat în rândul a 10.000 de persoane cu vârsta peste 16 ani.

Specialiştii precizează că analiza a fost realizată în timp ce „varianta Delta de coronavirus a fost principala tulpină” care a circulat pe durata realizării cercetărilor.

„Aceste rezultate demonstrează încă o dată utilitatea dozelor de rapel (booster) în eforturile noastre de a proteja populaţia împotriva acestei boli”, a spus Albert Bourla, director general al Pfizer, potrivit Digi24.

Cât de eficient este vaccinul Pfizer

Referitor la vaccinul Pfizer, revista de specialitate The Lancet a publicat la începutul lunii octombrie 2021 un studiu despre eficacitatea sa. Cercetarea a fost făcută în SUA în perioada 14 decembrie 2020 – 8 august 2021, pe un număr de peste 3,4 milioane de persoane.

În cazul persoanelor vaccinate cu schema completă (două doze), vaccinul Pfizer a avut o „eficienţă împotriva Sars-Cov-2” de 73% şi de 90% împotriva formelor grave care au necesitat spitalizare.

Astfel, eficienţa împotriva infecţiilor a scăzut de la 88% (în prima lună de la vaccinarea completă) la 47% (după cinci luni).
Împotriva variantei Delta, vaccinul Pfizer are o eficienţă de 93% în prima lună, care scade la 53% după patru luni.

În ceea ce priveşte celelalte variante (non-Delta), eficienţa este de 97% (prima lună) şi ajunge la 67% (după 4-5 luni).
În schimb, vaccinul e eficient timp de cel puţin 6 luni, în proporţie de 93%, împotriva dezvoltării unor forme grave care necesită spitalizare, inclusiv în cazul infecţiilor cu varianta Delta.

Potrivit Digi24, în cazul dozei 3 de la Moderna, aceasta va fi făcută şi în România cu o cantitate înjumătăţită de ser.
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiţă, a explicat că noile date ale companiei arată că, în acest caz, răspunsul imun este la fel ca la doza întreagă, dar că frecvenţa şi intensitatea reacţiilor adverse sunt mai reduse.

Conform unei analize realizate de Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC) din SUA, administrarea unui booster la jumătate de doză creşte de 13 ori numărul anticorpilor împotriva variantei originale de coronavirus şi de 17 ori în cazul tulpinei Delta.

De asemenea, raportul CDC mai arată că vaccinul Moderna are o eficienţă de 93,2% împotriva infecţiilor şi de 98,2% împotriva formelor grave care necesită spitalizare, pe durata a cel puţin 5 luni de zile.

Conform Politico, un studiu realizat de CDC a arătat că vaccinul Moderna este „cel mai bun” în prevenirea declanşării unei forme grave de COVID-19, care necesită spitalizare, în cazul persoanelor infectate.

Foto : adevarul.ro

Leave A Comment

%d bloggers like this: