Opera Nationala Romana Cluj-Napoca : “EX ORIENTE LUX”, LUNI, 01 NOIEMBRIE 2021, ORA 19:00, BISERICA REFORMATĂ-CALVINĂ CENTRALĂ

October 31, 2021
364 Views

“Un eveniment artistic cu o forță muzicală deosebită – EX ORIENTE LUX este despre convingerea că spiritualitatea reprezintă căutarea unui sens transcendent, care poate fi exprimată în relația cu natura, muzica, arta. Mai mult decât atât, 1 noiembrie, ziua în care gândurile noastre se îndreaptă către cei care au trecut în nefiinţă, se regăseşte în spiritualitatea Bisericii cu sugestia luminii oferite spiritelor – Luminația.

Invitând la meditaţie introspectivă, muzica a fost aleasă cu mare atenție. Contextul în care a fost scrisă prima lucrare din program anticipă mesajul muzicii și atmosfera întregului concert. Intitulată inițial Salut d’Amour, Edward Elgar și-a dat seama că scria de fapt ceva mult mai intens și profund, alegând apoi suspinul drept cuvânt descriptiv al muzicii – Sospiri. În Der Abschied (Adio) din ciclul Cântecul Pământului, Gustav Mahler impune sugestia unui mesaj esențial: „Pământul va rămâne frumos pentru totdeauna, dar omul nu poate trăi la nesfârșit”, mesaj pe care tenorul Marius Vlad Budoiu îl va prezenta auditoriului. Jean Sibelius s-a inspirat, la rându-i, din sumbrul eveniment al vieții, scriind Moartea Melisandei pe care orchestra o va interpreta sub bagheta dirijorului Vladimir Lungu. Cât despre Modest Mussorgsky, compozitorul aduce situația omului pus faţă în faţă cu propriul său destin, care de multe ori cunoaşte cele mai tragice situații imaginabile. Astfel, elaborează patru tablouri muzicale în care surprinde multiplele faţete ale morții, denumite Cântecele şi dansurile morţii, ce vor fi aduse la viață de baritonul Florin Estefan.”

Foto : captura, operacluj.ro

Leave A Comment