Temperaturile scăzute de toamnă duc la agravarea unor boli cronice. Pe măsură ce afară se răcește, organismul se pregătește singur pentru lunile de toamnă și iarnă, însă unele boli „uitate“ își pot face acum apariția.
Bolile articulare
Modificările condițiilor meteorologice provoacă, de obicei, simptome de reumatism care afectează mai ales persoanele vârstnice. Printre aceste simptome se află și durerile de picioare, durerile articulațiilor și durerile de spate. Umezeala și aerul rece de toamnă duc la o agravare a bolilor cronice ale sistemului musculo-scheletic.
Pentru a evita astfel de probleme reumatismale, încearcă să adopți un stil de viață sănătos (bea apă destulă, fă mișcare, dormi suficient) și să urmezi o dietă care să nu conțină alimente foarte sărate (chipsuri, covrigei, murături cu sare etc.). Redu sarea pe care o pui în mâncărurile gătite și înlocuiește-o cu ierburi proaspete și condimente după preferințe.
Acneea
Acneea este o boală inflamatorie care apare atunci când glandele sebacee ale pielii sunt infectate. O schimbare bruscă a temperaturii (în special dacă te întorci dintr-o vacanță dintr-o zonă cu alt tip de climă), carențele de vitamine și minerale, un stil de viață sedentar și lipsa plimbărilor în aer curat sunt principalele cauze ale agravării simptomelor bolilor inflamatorii.
Pentru a evita aceste neplăceri, alege să ai o alimentație echilibrată, care să nu agraveze acneea, petrece mai mult timp la aer curat și nu uita să faci exerciții fizice cu regularitate. Alimentele care agravează acneea sunt carbohidrații rafinați (pâine albă, paste albe și tăiței, zahăr alb și sucuri din comerț îndulcite), lactatele (e bine să le consumi cu moderație), produsele de fast food (burgeri, nuggets, cartofi prăjiți etc.).
În schimb, ca să combați acneea, consumă legume crude și gătite, varză murată, fructe, ceai verde, pâine integrală, proteine slabe (carne slabă, lactate slabe și în cantitate mică), pește – acizii grași Omega 3 ajută la combaterea acneei (sau, dacă nu mănânci pește, ia un supliment cu ulei de pește de mare adâncime).
Astmul alergic
La fel că primăvara, toamna este momentul în care oamenii se confruntă cu multe alergii. Având în vedere riscul crescut de alergii în lunile mai reci, este posibil să te confrunți în această perioadă cu astmul alergic.
Astmul alergic este cauzat adeseori de reacțiile organismului la anumiți alergeni, cum ar fi polenul, părul animalelor, mucegaiul. Cel mai frecvent simptom al astmului alergic este reprezentat de cele mai multe ori de dificultățile de respirație. Dacă ești predispus la alergiile provocate de polen, ar trebui să eviți activitățile în aer liber, zonele cu iarbă și cu multe flori. Iar dacă ești predispus la alergii provocate de mucegai, praf sau de alergenii din locuință, e bine să încerci să îți menții casa cât mai curată și să menții umiditatea din încăperi la un nivel moderat. Cere sfatul medicului și întreabă-l ce medicamente te pot ajuta să previi astmul alergic.
Ulcerul peptic gastro-duodenal
……
Foto: Shutterstock