Află în cele ce urmează ce este dispneea, din ce cauze poate să apară, ce simptome are persoana afectată și cum se tratează această problemă.
Ce este dispneea?
Când inspiri și simți că nu poți trage suficient aer în plămâni, înseamnă că ai dificultăți de respirație. Această situație se numește medical „dispnee”, care poate fi un semn al multor probleme de sănătate diferite. Dispneea sau respirația scurtă este adesea un simptom al problemelor cardiace și pulmonare, dar poate fi și un semn al altor afecțiuni precum astmul, alergiile sau anxietatea.
Din ce cauze apare dispneea?
Un episod de dispnee nu este întotdeauna direct legat de sănătatea unei persoane, ci poate apărea după un exercițiu intens, atunci când călătorește la o altitudine mare sau trece prin schimbări majore de temperatură. Cu toate acestea, dispneea are legătură de obicei cu unele probleme de sănătate.
Cele mai frecvente cauze ale dispneei sunt astmul, insuficiența cardiacă, bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), boala pulmonară interstițială, pneumonia și problemele psihogene care sunt de obicei legate de anxietate. Dacă dificultățile de respirație încep brusc, este vorba de dispnee acută.
Dispneea acută poate fi provocată de astm, anxietate, pneumonie, inhalarea a ceva care blochează căile respiratorii, reacții alergice, anemie, pierderi grave de sânge din care rezultă anemie, expunerea la niveluri periculoase de monoxid de carbon, insuficiență cardiacă, hipotensiune arterială, embolie pulmonară, hernie hiatală.
Dispneea este frecventă și în rândul persoanelor cu o boală terminală. Dacă o persoană are dificultăți de respirație timp de peste o lună, afecțiunea se numește dispnee cronică. Aceasta poate fi provocată de astm, BPOC, probleme cu inima, obezitate, fibroză pulmonară interstițială.
Și alte afecțiuni pot duce la dificultăți de respirație, cum ar fi leziunile pulmonare traumatice, cancerul de plămâni, tuberculoza, pleurezia, edemul pulmonar, hipertensiunea pulmonară ori sarcoidoza. Dispneea a fost asociată, de asemenea, și cu probleme cardiace, precum cardiomiopatia, tulburări de ritm cardiac, insuficiență cardiacă și pericardită.
Ce grupuri de populație au un risc mai mare de dispnee?
-Femeile însărcinate. Simptomele ușoare ale dispneei sunt frecvente în timpul sarcinii, deoarece această stare schimbă capacitatea de respirație a unei femei. Capacitatea de respirație crește în timpul sarcinii, dar există o reducere a volumului pulmonar de până la 20% la sfârșitul expirației.
-Persoanele în vârstă și persoanele cu boli grave. Dispneea se dezvoltă mai ales atunci când oamenii ajung într-un stadiu avansat al anumitor boli.
-Sugarii. Bolile sistemului respirator superior care provoacă dispnee acută sunt o urgență pediatrică relativ frecventă. Acestea reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de dificultăți de respirație la sugari. Inhalarea unui obiect străin și inflamația epiglotei sunt cauze des întâlnite ale dispneei la sugari.
Ce simptome are o persoană cu dispnee?
Semnele că o persoană se confruntă cu dispnee includ dificultăți de respirație după efort sau din cauza unei afecțiuni, senzație de sufocare ca urmare a dificultăților de respirație, senzație de strânsoare în piept, respirație rapidă, superficială, șuierătoare, palpitații, tuse.
Cum se diagnostichează dispneea?
Având în vedere că dispneea poate fi cauzată de o multitudine de afecțiuni, testele de diagnostic pot include un examen fizic (luarea temperaturii, ascultarea pieptului etc.), pulsoximetrie, pentru ca medicul să afle cât de mult oxigen are pacientul în sânge, o radiografie toracică sau alte teste imagistice speciale care să detecteze eventuala cauză respiratorie, analize de sânge (care pot detecta anemii, infecții și alte afecțiuni) și teste ale funcției pulmonare.
…..
Sursă foto: Shutterstock