Alimente bogate în potasiu

August 15, 2021
346 Views

Ca și calciul și sodiul, potasiul este un mineral care se găsește în mai multe alimente. Dacă ai cantitatea potrivită de potasiu în dieta ta, te va ajută să te menții sănătos, deci este esențial să consumi o mulțime de alimente bogate în potasiu.

Alimente bogate în potasiu
Ca și calciul și sodiul, potasiul este un mineral care se găsește în mai multe alimente. Dacă ai cantitatea potrivită de potasiu în dieta ta, te va ajută să te menții sănătos, deci este esențial să consumi o mulțime de alimente bogate în potasiu.

Potasiul este un nutrient important pentru multe procese ale corpului. Bananele sunt o sursă bine cunoscută de potasiu, dar multe alte alimente conțin la fel de mult – dacă nu chiar mai mult – din acest nutrient.
Potasiul ajută la reglarea nivelului de lichide și sânge din organism. Multe fructe și legume sunt surse excelente de potasiu. Carnea, laptele, iaurtul și nucile sunt, de asemenea, surse bune.

De cât potasiu avem nevoie?
Nevoile zilnice de potasiu pot depinde de diverși factori, inclusiv starea de sănătate și nivelul de activitate. Cercetările indică, de asemenea, că aportul zilnic de potasiu poate varia între diferite grupuri etnice.

Chiar dacă nu există o doză unică recomandată pentru potasiu, organizațiile din întreaga lume sugerează consumul a cel puțin 3.500 mg pe zi. Una dintre aceste organizații este Organizația Mondială a Sănătății. Anumite țări, inclusiv Spania, Mexic, Belgia și Marea Britanie, susțin această recomandare. Alte țări, inclusiv Statele Unite, recomandă consumul a cel puțin 4.700 mg pe zi.

Iată 14 alimente bogate în potasiu pe care să le introduci în dieta ta:

1. Fasole albă și linte
Fasolea albă este una dintre cele mai bune surse, 1/2 cană (130 de grame) conținând 421 mg de potasiu. De asemenea, conține cantități însemnate de calciu, fier și fibre. Conținutul ridicat de fibre și antioxidanți din fasole poate ajuta la scăderea inflamației, la îmbunătățirea stării de sănătate a colonului și la reducerea riscului de boli de inimă și diabet.

2. Cartofi și cartofi dulci
Cartofii albi sunt una dintre cele mai bune surse alimentare de potasiu disponibile. Un cartof copt mare (299 grame) are 1.600 mg de potasiu. Cartofii dulci conțin 1.110 mg. Cartofii nu sunt doar surse bune de potasiu. De asemenea, conțin vitaminele A, C, B6 și mangan.

3. Sfecla
O jumătate de cană (85 de grame) de sfeclă feliată și fiartă conține 259 mg de potasiu. Sfecla este, de asemenea, bogată în folat și mangan. În plus, pigmentul care conferă sfeclei culoarea intensă acționează ca un antioxidant, care poate ajuta la combaterea daunelor oxidative și a inflamației.

Conținutul de potasiu al sfeclei poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea funcției vaselor de sânge, precum și la scăderea riscului de boli de inimă.

4. Păstârnac
O cană (160 de grame) de păstârnac are 570 mg de potasiu.

Păstârnacul este, de asemenea, o bună sursă de vitamina C și folat, esențială pentru sănătatea pielii și a țesuturilor, diviziunea celulară și pentru susținerea creșterii și dezvoltării fetale. Mai mult, fibra solubilă găsită în păstârnac poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol.

5. Spanac
Spanacul gătit este o opțiune alimentară excelentă, o cană conținând 839 mg de potasiu. De asemenea, conține vitamina A, calciu și mangan. Acești nutrienți sunt importanți pentru metabolism, sănătatea vederii, sănătatea oaselor și a sistemului imunitar.

6. Mangold (Swiss Chard)
Mangoldul este o legumă verde cu frunze, foarte nutritivă. O ceașcă (175 grame) de mangold conține 961 mg de potasiu. De asemenea, conține vitamina A, K și C, fier, plus magneziu, mangan și fibre.

7. Sos de roșii

…..

Leave A Comment