Afinele au atât de multe beneficii pentru organism încât ar trebui să le mâncăm zilnic. Sunt dulce-acrişoare şi bune la gust, au puţine calorii şi foarte multe proprietăţi nutriţionale demonstrate.
Sunt catalogate ca superfood pentru proprietăţile lor dintre cele mai variate: scad tensiunea, colesterolul, glicemia, combat bolile cardio-vasculare, îmbunătăţesc imunitatea şi împiedică declinul cerebral. Calităţi ce se regăsesc nu doar în fructe, ci şi în frunzele arbustului de afin.
Afinele pot fi sălbatice – Vaccinium myrtillus, un arbust din flora spontană, de deal şi munte, care produce fructe mai mici şi mai concentrate ca gust şi proprietăţi. Afinele din flora spontană se mai numesc şi afine europene, produse de un arbust mai greu de cultivat şi cu randament mai mic. Afinele de cultură sunt un soi de provenienţă americană, Vaccinium cyanococcus. A nu se confunda afinele cu coacăzele negre, Ribes nigrum. Sunt relativ asemănătoare ca aspect şi de dimensiuni similare; afinele sunt, însă, ceva mai opace ca aspect, în timp ce coacăzele par mai translucide.
Afinele conţin foarte mulţi antioxidanţi
Afinele au un potenţial caloric scăzut, dat fiind conţinutul limitat de glucide şi practic 0 de grăsimi. În schimb, conţin o cantitate importantă de fibre, esenţiale pentru o bună digestie; totodată, fibrele contribuie la eliminarea grăsimilor în exces. Dar conţin şi considerabile cantităţi de antioxidanţi, vitamine, oligoelemente, fiind practic un concentrat de micronutrienţi.
Astfel, 100 g de afine de cultură produc puţine calorii, circa 57 kcal, şi conţin: 15 g glucide 0,7 g proteine 2,5 g fibre 0,3 g grăsimi (ulei) 85 g apă
Afinele sunt o sursă foarte importantă de vitamina C şi vitamina K, 100 de grame de afine crude asigurând o bună parte din necesarul zilnic. De asemenea, conţin cantităţi importante de magneziu şi, în cantităţi ceva mai mici, cupru, potasiu, vitamina E şi vitamina B6.
Ultimele dar nu cele din urmă, o parte dintre antioxidanţii cei mai benefici din afine:
-antocianinele, printre care mirtilina, substanţa responsabilă de culoarea caracteristică – un flavonoid care protejează împotriva radicalilor liberi; împiedică, astfel, îmbătrânirea celulară şi reduc riscul tumoral
-quercetina, care ajută la creşterea imunităţii şi contribuie, totodată, la scăderea riscului de afecţiuni cardio-vasculare
-miricetina, care contribuie la reducerea glicemiei şi a riscului tumoral
De facto, afinele sunt unele dintre alimentele cele mai bogate în antioxidanţi, motiv pentru care reprezintă prin excelenţă un aliment antiîmbătrânire.
În timp ce creşterea nivelului antioxidanţilor în sânge în urma consumului de afine nu este doar presupusă, ci demonstrată de studii.
Efecte antiîmbătrânire şi efecte antitumorale importante
…..