Studiu: 54% dintre pensionarii din România se simt excluși din punct de vedere financiar și social

August 1, 2021
279 Views

5 din 10 pensionari din România se simt excluși din punct de vedere financiar și social. Vârstnicii susțin că se simt marginalizați din cauza lipsei banilor, prietenilor sau din cauza problemelor de sănătate, arată un studiu realizat de compania de cercetare Novel, la inițiativa Provident Financial România. Cercetarea a fost realizată în luna iunie pe un eșantion reprezentativ de 1.204 persoane, cu vârsta de peste 25 de ani, dintre care 426 respondenți au peste 65 de ani.

Cei mai mulți dintre cei care aleg să muncească și după vârsta pensionării fac acest lucru pentru că vor să rămână activi și să se simtă în continuare utili

Dacă ar dispune de resurse financiare, vârstnicii ar investi în primul rând în renovarea locuinței și în educația nepoților

De altfel, cei care resimt o formă de excluziune financiară sunt mai nemulțumiți de viața lor. În cazul persoanelor fără un loc de muncă, indiferent de vârstă, sentimentul de excluziune este mai acut, iar oamenii simt că nu au la cine să apeleze pentru sprijin emoțional, dar nici nu au o persoană care să îi îngrijească temporar în caz de nevoie. Astfel, 6 din 10 români care nu desfășoară o activitate profesională au declarat că se simt excluși social. În cazul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, dar și al celor din mediul rural, sentimentul de excluziune apare, în principal, din cauza lipsei sprijinului financiar. În același timp, 32% dintre pensionari, dublu față de persoanele cu loc de muncă, nu utilizează niciun fel de produs financiar, precum card și cont bancar, credite, asigurări sau produse de economisire.

„Anul trecut ne-a forțat să ne testăm limitele și capacitatea de adaptare, iar schimbările din societate s-au petrecut într-un ritm alert. După aproape un an și jumătate de pandemie, am vrut să vedem care sunt efectele percepute de cei mai vulnerabili membri ai societății, dar și să înțelegem cum am putea să îi ajutăm. Datele din studiu reconfirmă nevoia de a dezvolta inițiative prin care să susținem incluziunea financiară și socială, mai ales în rândul celor cu acces redus la infrastructură financiară, digitală sau de transport. De aceea, am lansat, alături de partenerul nostru Metropolitan Life, ProviSenior – produsul prin intermediul căruia le oferim pensionarilor pe limită de vârstă o reducere de 10 puncte procentuale din dobânda standard, dar și o asigurare de viață și sănătate gratuită,” a declarat Florin Bâlcan, director general Provident Financial România.

„Ne bucurăm că Metropolitan Life poate oferi, alături de Provident Financial România, un produs inovator și util pentru această categorie de vârstă. Rezultatele studiului au arătat că asigurările de viață îi pot ajută pe români să aibă mai multă liniște, siguranță și să își protejeze familia. 1 din 4 respondenți cu vârsta de peste 65 de ani, consideră că starea lor de sănătate ar putea fi mai bună dacă ar avea o asigurare de viață sau de sănătate. Rezultatele acestui studiu reconfirmă nevoia românilor de protecție financiară, adaptată în funcție de vârstă sau situație socială, angajament prioritar pentru Metropolitan Life,” a menționat Carmina Dragomir, CEO Metropolitan Life.

„Paza bună trece primejdia rea”

Leave A Comment

%d bloggers like this: