Cât de accesibile sunt chiriile în România, raportat la salariul mediu net din 15 oraşe

April 26, 2021
312 Views

Analiştii Picodi.com au investigat ofertele de pe piaţa imobiliară din România, pe care le-au comparat cu salariile medii nete din fiecare oraş şi au făcut un clasament în funcţie de accesibilitate.

Printre cele mai mari 15 oraşe luate în considerare în studiu, cel mai mare cost mediu al închirierii unui apartament cu un dormitor în martie 2021 a fost observat în Cluj-Napoca – aproximativ 300 € pe lună. Braşovul s-a clasat pe locul doi (299 €), urmat de capitală pe locul trei (282 €). Pe de altă parte, cele mai ieftine locuri unde poţi închiria un apartament sunt Bacău şi Arad. În aceste oraşe, preţul mediu al unui apartament cu un dormitor este de 196 €.

Este demn de remarcat faptul că salariile medii variază de la oraş la oraş. Nu este surprinzător faptul că Bucureştiul preia conducerea în ceea ce priveşte câştigurile cu o medie de 4.260 RON pe lună după impozite, potrivit INSEE. Interesant este faptul că Braşovul şi Cluj-Napoca completează primele 3 oraşe româneşti cu cele mai mari salarii (3.982 RON şi 3.867 RON respectiv).

Accesibilitatea chiriilor în cele mai mari 15 oraşe

Studiul picodi.com a arătat că cel mai bun raport chirie/salariu mediu este în Bacău. În acest oraş, o familie medie de două persoane care lucrează ar cheltui doar 16,1% din venitul lor lunar pe chirie.

….

Leave A Comment