Regizorul Nae Caranfil va primi Premiul de Excelenţă la ediţia 20 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc în perioada 23 iulie – 1 august.
“Nae Caranfil, unul dintre cei mai iubiţi regizori români şi un oaspete drag al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, va fi distins cu Premiul de Excelenţă la cea de-a 20-a ediţie (Cluj-Napoca, 23 iulie – 1 august 2021). Regizorul este parte a istoriei TIFF încă de la prima ediţie, iar cel mai recent film al său, comedia ‘6,9 pe scara Richter’, a deschis festivalul în 2016. La TIFF 2021, în onoarea sa, va fi proiectat lungmetrajul său de debut, ‘E pericoloso sporgersi’, într-o copie proaspăt restaurată în format 4K”, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de organizatori.
TIFF va celebra 20 de ani de existenţă între 23 iulie şi 1 august 2021, în Cluj-Napoca, cu filme în premieră, invitaţi şi evenimente care vor puncta momente memorabile din cele două decenii de festival. Potrivit sursei citate, proiecţiile vor avea loc în aer liber, în locaţiile de anul trecut, dar şi în interior, dacă o va permite contextul, respectând toate măsurile de siguranţă.
“Nu sunt părintele TIFF-ului – nici n-aş fi avut cum! – dar un fel de unchi tot mi se pare că-i sunt. Am participat la botezul lui în 2002 cu ‘Filantropica’; am sacrificat somnul câtorva sute de oameni prin avanpremiera în miez de noapte a lui ‘Restul e tăcere’ în 2007; am testat ‘Closer to the Moon’ ca work in progress în 2013; am celebrat 20 de ani de la debutul meu cu ‘E pericoloso sporgersi’ cam tot atunci; în fine, am inaugurat ediţia din 2016 în Piaţa Unirii cu ‘6,9 pe scara Richter'”, spune regizorul într-un mesaj transmis echipei TIFF.
În 2008, Nae Caranfil a regizat şi unul dintre cele mai populare spoturi oficiale din istoria festivalului:
De asemenea, filmele lui Nae Caranfil (n. 1960) au câştigat premii şi au umplut, de-a lungul anilor, sălile de cinema din România. A debutat în 1993, cu ‘E pericoloso sporgersi’, în secţiunea Quinzaine des Realisateurs la Cannes, a continuat cu ‘Asfalt Tango’ (1995), o comedie cu Charlotte Rampling, apoi cu ‘Dolce far niente’ (1998), cu Giancarlo Giannini, Francois Cluzet şi Marguerita Buy în distribuţie, selectat la Karlovy Vary. ‘Filantropica’ (2002), un mare succes de public şi de critică, a fost urmat de filmul de epocă ‘Restul e tăcere’ (2007), premiat cu nouă trofee Gopo şi propus de România la Oscar. În 2014, în ‘Closer to the Moon’, Caranfil a adus împreună pe ecran vedete ca Vera Farmiga, Mark Strong şi Harry Lloyd, iar doi ani mai târziu a lansat musicalul ‘6,9 pe scara Richter’, pentru care a compus şi muzica, şi versurile.
“Practic, am însoţit festivalul de la primele gângureli şi primii paşi până, iată, după majorat! Cu cât creştea în înălţime şi greutate de la an la an, cu atât camerele de hotel în care eram repartizat se făceau mai mici. Căci Clujul devenea treptat neîncăpător pentru anvergura evenimentului. La primele ediţii mă afişam regal la proiecţii, fără măcar să-mi atârn badge-ul de gât; la ultimele, nu mă mai descurcam nici cu el lipit pe frunte! E frumos să observi îndeaproape cum se dezvoltă şi se împlineşte o fiinţă vie, căci asta a fost TIFF-ul pentru mine în toţi aceşti ani; şi în continuare, fiecare sfârşit de primăvară mă găseşte fremătând în aşteptarea reîntâlnirii cu ‘nepoţelul meu favorit'”!, transmite Nae Caranfil.