Fisticul, în special cel crud, este ”frate” cu nucile de caju în ceea ce privește gustul. De câte ori nu am văzut cum punga cu fistic, proaspăt cumpărată, se topește efectiv văzând cu ochii!
Gustul deosebit de delicios, precum și lista de beneficii pe care o oferă sănătății, au promovat fisticul în topul listei de alimente sănătoase – fructe, nuci și semințe – ale persoanelor care sunt interesate de adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos.
Fisticul, la fel ca și migdalele, se bucură de o reală apreciere mai ales din partea oamenilor care au adoptat dietă vegetariană. Fisticul este foarte ușor de transportat, fiind astfel un bun candidat pentru o gustare ușoară sau ca pontențiator de gust pentru foarte multe feluri de mâncare.
Care deci sunt beneficiile pe care le aduce consumul de fistic???
Beneficiile consumului de fistic
1. Promovează sănătatea sistemului cardiovascular
Fisticul reprezintă o sursă excelentă de grăsimi sănătoase. Astfel 100 grame de fistic crud conțin 44 g de grăsimi, din care 23, 3 g sunt mononesaturate (53%), iar 13, 5 g polinesaturate (30, 7%). Acest raport benefic de acizi grași este de nuciajutor în prevenirea bolilor cardiovasculare, consumul de grăsimi mononesaturate fiind asociat cu o incidență mai scăzută a acestor boli.
Studiile au sugerat că includerea fisticului în consuml regulat poate să ducă la scăderea nivelului colesterolului rău (LDL).
În plus, fisticul conține antioxidanți (seleniu, cupru, fitosteroli – 214 mg/100 g, vitamina E, luteină și zeaxantină), care ajută organismul să se lupte cu radicalii liberi, promovând și în acest fel sănătatea inimii prin prevenirea factorilor răspunzători de declanșarea bolilor cardiovasculare.
Alte substanțe nutritive, cu efect cardioprotector, conținute în fistic sunt: gama-tocoferol, magneziu, cupru, mangan, calciu și potasiu, aminoacidul L-arginină (care joacă un rol important în promovarea sănătății vaselor sangvine, împiedicând depunerile pe pereții acestora, ceea ce are efect de protejare împotriva aterosclerozei).
Vitamina B6, care este o prezență bogată în fistic, poate ajuta împreună cu acidul folic la descompunerea homocesteinei, reducând în felul acesta riscul bolilor de inimă.
2. Te ajută să slăbești sau să-ți ții sub control greutatea corporală
Dacă dorești să slăbești sau să-ți menții greutatea corporală sub control, atunci consumul de nuci, în general, și a fisticului, în particular, este o idee cât se poate de bună!
Persoanele care consumă în mod frecvent nuci, inclusiv fistic, se prezintă printr-o greutate corporală mai sănătoasă și rate de obezitate mai scăzute în comparație cu cei care evită fisticmâncatul de nuci.
Fisticul este de folos în menținerea sub control a greutății corporale – fapt datorat prezenței din belșug atât a unor proteine și grăsimi sănătoase, cât și a unor fibre alimentare care determină un grad ridicat de sațietate, ajutându-te să te simți sătul și plin de energie o perioadă mai lungă de timp.
Astfel se reduce nevoia de a mânca între mese sau – cum se mai spune pe la noi! – se reduce nevoia de a ciuguli între mese.
”Atunci când este consumat cu moderație, fisticul poate ajuta la controlul greutății corporale, din cauza efectelor de îndestulare și sațietate pe care le cauzează și a aportului net redus de energie metabolizabilă.
Un studiu efectuat pe subiecți implicați într-un program de pierdere în greutate a arătat indici de masa corporala și nivele a trigliceridelor mai mici la persoanele care au consumat fistic, comparativ cu cei care au consumat o gustare isocalorică (similară ca număr de calorii) de covrigi.
Cercetări recente sugerează că adaugarea de fistic la mesele cu indicele glicemic mare poate reduce răspunsul glicemic global de după masă.”
Un studiu condus în India timp de 24 de săptămâni pe 60 de indivizi care sufereau de sindromul metabolic a evaluat efectul consumului de fistic, în calitate de supliment la dietă și exercițiile fizice, asupra parametrilor care privesc compoziția corpului, metabolismul, inflamațiile și stresul oxidativ.
Grupul de indivizi care au inclus fisticul în dieta lor au raportat o îmbunătățire semnificativă din punct de vedere statistic în comparație cu grupul de control al următorilor parametri: circumferința taliei, colesterol total, colesterol cu densitate scăzută (LDL), proteina c-reactivă înalt-sensibilă, precum și a altor parametri.
Un alt studiu, publicat în Journal of the American College of Nutrition, a arătat de asemenea că cei care au inclus nucile în dieta lor au obținut numeroase beneficii în raport cu persoanele care nu obișnuiesc să consume nuci:
-un indice mai mic al masei corporale;
-circumferința taliei mai mică;
-tensiune arterială sistolică mai mică;
-greutate mai mică;
-diminuarea riscurilor legate de sindromul metabolic.
3. Ajută la acoperirea necesarului de proteine al organismului
O porție de doar 28 grame de fistic conține 6 g de proteine, ceea ce corespunde unui procent de 12% din doza zilnică recomandată (DZR). Ca bază de comparație – un ou obișnuit furnizează 5, 5 g de proteine.
4. Promovează sănătatea sistemului digestiv
O porție de doar 28 g de fistic oferă 8 g de carbohidrați, inclusiv 3 g de fibre alimentare (ceea ce acoperă aproximativ 12% din DZR). În mnuci romanestiod normal, un om matur obișnuit ar avea nevoie de mai mult de 25 de grame de fibre în fiecare zi – nivel pe care, datorită alimentației moderne sărăcăcioase, puțini îl ating!
Fibrele au un rol important în protejarea tractului digestiv – lucru pe care foarte puțini oameni îl conștientizează, din păcate, la justa sa valoare – având rolul de „măturători” care ajută la expulzarea din organism a reziduurilor și a tot felul de substanțe nedorite.
În plus, fibrele joacă un rol important în:
-reglarea nivelului glicemiei;
-controlul greutății;
-promovarea sănătății sistemului cardiovascular;
-protejarea pielii;
-prevenirea formării pietrelor la vezica biliară și la rinichi;
-atenuarea sindromului colonului iritabil;
-reducrea riscului de formare a hemoroizilor;
-reducrea riscului de a suferi infarct;
-hrănirea florei bacteriene ”prietenoase”.
Beneficiile aduse de consumul de fibre stau tocmai în faptul că acestea nu pot fi digerate de către organism. Fibrele solubile, așa cum sunt găsite în fistic și migdale, precum și alte tipuri de nuci, se transformă în tractul digestiv într-o substanță cu textură gelatinoasă, ceea ce are ca efect reducerea digestiei. Rezultatul?!
Datorită simțământului de sațietate instalat te simți sătul o perioadă mai lungă de timp, fiind una dintre explicațiile pentru faptul că fisticul, la fel ca alte tipuri de nuci și alune, ajută la controlul greutății.
5. Combate anemia
Persoanele care se confruntă cu anemia cauzată de deficiența fierului pot obține beneficii în urma includerii fisticului în dieta lor zilnică. fistic
Fisticul reprezintă o sursă foarte bogată în cupru (o porție de doar 28 g de fistic acoperă 18% din DZR), un oligoelement foarte valoros care facilitează, conform unor studii recente, absorbția fierului, producând astfel un efect antianemic superior chiar unor medicamente farmaceutice care se bazează doar pe fier.
Deoarece fisticul este relativ sărac în vitamina C, pentru a crește efectul antianemic al acestuia este recomandat să-l consumați împreună cu alte fructe și legume bogate în vitamina C (deoarece aceasta facilitează absorbția fierului în intestin).
6. Reduce riscul de degenerescență maculară datorată înaintării în vârstă
Fisticul conține luteină și zeaxantină, niște antioxidanți care – conform studiului efectuat de către Chen CYO și Blumberg JB de la Tufts University, Boston, SUA – pot să reducă riscul de contractare a bolii maculare în oamenii vârstnici. Fisticul poate fi inclus în dietă, alături de legume, pentru a asigura o creștere a aportului de luteină și zeaxantină.
7. Te ajută în plan sexual
Studiul efectuat de către Aldemir et al (2011) pe 17 bărbați căsătoriți care sufereau de disfuncții erectile de cel puțin 12 luni a scos în evidență faptul că fisticul a influențat semnificativ vitalitatea sexuală a bărbaților care au consumat fistic.
Studiile au arătat că acei bărbați care au consumat în jur de 100 grame de fistic timp de 3 săptămâni și-au îmbunătățit funcția erectilă cu aproximativ 50%, fapt care a fost dovedit prin scanări cu ultrasunete a fluxului sanguin din interiorul penisului.
8. Te ajută să fii plin de energie
Vitaminele B1, B2 și B6, conținute în fistic au un rol în obținerea de energie din carbohidrați și transmiterea impulsurilor sistemului nervos. Mineralele cum sunt magneziul, potasiul și calciul asigură o bună funcționare a nervilor.
9. Este de ajutor în menținerea sănătății oaselor și a dinților
Fisticul promovează sănătatea oaselor și a dinților cu ajutorul mineralelor conținute – magneziu, fosfor și calciu – care au un rol important în producerea și menținerea masei osoase, ajutând astfel la păstrarea unor dinți sănătoși. Beneficiile aduse de nutrienții prezenți în fistic ajută la prevenirea deteriorării dinților, reducând totodată riscul de facturi și osteoporoză.
10. Satisface necesarul de minerale al organismului
…..