Aproape 30% dintre salariati lucrau in intreprinderi din grupuri multinationale controlate din strainatate, in 2022

Aproape 30% din numărul total de salariaţi din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea, în 2022, în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaţionale controlate din străinătate, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate luni.

“În România, în anul 2022, un procent de 29,2% din numărul total de salariaţi din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaţionale controlate din străinătate. În anul 2022, un procent de 21,7% din numărul total de salariaţi activau în grupurile de întreprinderi multinaţionale controlate din primele 10 ţări”, se precizează într-un comunicat al INS.
În funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (18,1%), pe locul doi sunt cele controlate din Franţa (11,2%) iar pe locul trei sunt cele controlate din Statele Unite ale Americii (9,3%).

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secţiunile Industria prelucrătoare (9,3%), Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,3%) şi Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,9%).

În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franţa, 4,5% din salariaţi se regăsesc în secţiunea Industria prelucrătoare, 2,3% se regăsesc în secţiunea Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 1,4% se regăsesc în secţiunea Informaţii şi comunicaţii.

Subgrupurile de întreprinderi controlate din Statele Unite ale Americii au cei mai mulţi salariaţi în secţiunea Industria prelucrătoare (3,8%) şi secţiunea Informaţii şi comunicaţii (2,8%).
În România, în anul 2022, au fost identificate 96.705 grupuri de întreprinderi, dintre care 6.036 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 90.669 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (606 controlate din interior, respectiv 90.063 controlate din străinătate).

……

Leave A Comment