Aceste 8 boli pot cauza oboseală

April 18, 2024
54 Views

Adesea, oboseala este efectul odihnei insuficiente. Dar oboseala poate fi şi un semnal de alarmă că în corp există o problemă.

Există o serie de afecțiuni în care oboseala reprezintă simptomul principal, iar descoperirea cauzei poate fi crucială pentru a recăpăta vitalitatea și bunăstarea.

Dr. Roxanne Sukol, specialist în medicină preventivă la Cleveland Clinic, subliniază că oboseala este adesea un simptom comun în multe boli. „Oboseala poate fi cel mai frecvent simptom pe care oamenii îl raportează, dar care, de sine stătător, nu poate îndruma către un diagnostic”, explică specialista.

Cercetătoarea Anne Cappola, de la Departamentul de Endocrinologie, Diabet și Metabolism a Universității din Pennsylvania, spune că măsurarea nivelului de oboseală resimțită este o activitate complexă, având în vedere multiplele aspecte ale acestei stări. Ea aminteşte că oboseala poate fi fizică, emoțională sau psihologică, şi că impactul stresului psihologic asupra nivelurilor de energie este adesea subestimat.

Oboseala este firească dacă nu ne odihnim bine și dacă avem un program foarte încărcat, dar, cu toate acestea, există și boli care au oboseala ca simptomul dominant.

1. Probleme tiroidiene
Tiroida, o mică glandă situată la baza gâtului, reglează energia, metabolismul și funcția imunitară. Oboseala produsă de disfuncții ale tiroidei este adesea însoțită de creșterea în greutate, constipație și piele uscată.

2. Anemie
Această afecțiune cauzată de scăderea cantităţii sau a calităţii globulelor roşii şi a hemoglobinei este adesea însoțită de oboseală. Deficiențele de fier sau de vitamina B12, menstruațiile abundente și polipii sunt printre cauzele comune. Pe lângă oboseală, un ten palid, unghiile casante, anemia poate fi însoţită şi de palpitaţii, dureri în piept şi respiraţie dificilă.

3. Diabet
Oboseala este unul dintre primele și cele mai persistente simptome ale diabetului, alături de setea excesivă și urinarea frecventă. Corpul luptă să regleze nivelul de glucoză din sânge, contribuind la epuizare severă resimțită de cei afectați de această boală.

4. Depresie
Această tulburare psihică poate duce la oboseală paralizantă, împiedicându-i pe cei afectaţi să își desfășoare activitățile zilnice. Tristețea, pierderea poftei de mâncare și problemele de concentrare sunt, de asemenea, asociate cu depresia, care nu trebuie deloc neglijată.

5. Endocardita
Inflamație a endocardului, ţesutul care căptuşeşte inimia, endocardita poate provoca oboseală. Persoanele cu leziuni cardiace sau valve artificiale sunt mai expuse. Febra și frisoanele sunt, de asemenea, semne comune, iar tratamentul poate include terapie antimicrobiană și intervenții chirurgicale, în unele cazuri.

6. Apneea de somn

…..

Leave A Comment