Cum au evoluat prețurile locuințelor și creditelor în 2023, comparativ cu așteptările românilor

December 28, 2023
76 Views

Românii se așteptau în proporție de 60% anul trecut ca anul imobiliar 2023 să aducă scăderi de prețuri în categoria locuințelor de vânzare din România însă datele din acest an au arătat contrariul.

foto machetă în forma unei case, așezată pe teancuri asimetrice de monede
Cum au evoluat prețurile locuințelor și creditelor în 2023, comparativ cu așteptările românilor
În ultimul an, locuințele noi de vânzare s-au scumpit, în medie, cu 7% comparativ cu 2022, iar prețul locuințelor vechi a înregistrat o creștere de 8% față de anul anterior, arată datele dintr-o nouă analiză Storia – platformă lansată de OLX.

Întrebați ce și-au propus din punct de vedere imobiliar în anul 2023, respondenții au afirmat în proporție de 62% că ar dori să cumpere o proprietate. Corelând această intenție cu datele din platforma Storia, se observă că o parte dintre cei care își doreau să achiziționeze o proprietate s-au reorientat spre chirii. Astfel, numărul de pagini vizualizate pentru apartamentele puse la vânzare a scăzut cu 7%, iar interacțiunile dintre căutători și cei care vând locuințe au înregistrat o scădere de 4%. În același timp, numărul de pagini vizualizate pentru apartamentele oferite spre închiriere a crescut cu 1%, iar interacțiunile au înregistrat o creștere de 16%.

La capitolul evoluției dobânzilor la creditele ipotecare, respondenții se așteptau preponderent la creșteri (32%), dar și la scăderi (30%) și stagnări (21%). Cu toate acestea, potrivit datelor raportate de Banca Națională a României (BNR), indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) a fost în creștere în anul 2023.

În trimestrul întâi (ianuarie-martie), valoarea IRCC a fost de 1,17% în anul 2022, respectiv de 5,71% în 2023. În al doilea trimestru (aprilie-iunie), valoarea IRCC a crescut de la 1,86% în anul 2022, la 5,98% în 2023. În al treilea trimestru (iulie-septembrie) s-a înregistrat un nivel IRCC de 2,65% în 2022, în timp ce în 2023 a ajuns la 5,94%. În al patrulea trimestru (octombrie-decembrie) valoarea IRCC-ului a fost de 4,06% în 2022, iar în 2023 a ajuns la 5,96%.

Evoluția prețurilor locuințelor de vânzare
Deși anul trecut utilizatorii Storia și OLX se așteptau în proporție de 60% ca prețurile locuințelor să scadă, datele de anul acesta de pe platforma Storia arată că prețurile apartamentelor de vânzare au crescut, în medie, cu 7%. Astfel, vânzătorii au solicitat un preț de 1.683 euro pe metru pătrat în cazul apartamentelor vechi, iar în cazul celor noi prețul solicitat a fost de 1.687 euro pe metru pătrat.

Analizând datele din orașele cu cele mai multe anunțuri de pe platforma Storia – București, Arad, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Sibiu și Timișoara – se observă că au existat creșteri de prețuri în toate cele 10 orașe analizate, la categoria apartamentelor cu maxim trei camere.

Cea mai mare creștere a prețurilor de vânzare în perioada ianuarie-noiembrie 2023 versus ianuarie-noiembrie 2022 a fost de 9% în Brașov, urmată de o majorare de 7% în Cluj-Napoca, Constanța și Iași. De asemenea, prețurile apartamentelor de vânzare au crescut și în Arad (+6%), Oradea (+6%), București (+4%), Sibiu (+4%), Craiova (+4%), Timișoara (+3%).

Evoluția prețurilor locuințelor de închiriat

…..

Foto : cauta-imobiliare.ro

Leave A Comment

%d bloggers like this: