Ceaiul de musetel, calmant universal

November 27, 2023
192 Views

Mușețelul este una dintre cele mai populare plante în România, fiind folosită în mod tradițional pentru o mulțime de afecțiuni. Florile de mușețel sunt, pe cât de mici și de fragile, pe atât de puternice când vine vorba de sănătatea noastră. Când bem un ceai de mușețel, acesta ne poate aduce o serie de beneficii despre care discutăm în acest articol.

Cele două soiuri de mușețel mai des întâlnite și utilizate sunt mușețelul german cunoscut sub numele de Matricaria chamomilla și mușețelul roman sau Chamaemelum nobile. În mușețel se regăsesc compuși precum flavonoide, terpenoide și cumarine, care sunt responsabile pentru proprietățile medicinale ale plantei.

Mușețelul are un miros specific, care pentru unele persoane pare foarte plăcut, pentru altele, nu neapărat, cu rol aromoterapeutic de calmare. Poate fi, însă, periculos pentru anumiți oameni cu alergii, din cauza polenului care se păstrează și în florile uscate. Planta își păstrează proprietățile timp de aproximativ 2 ani după ce a fost culeasă și uscată, așa că este o idee bună să o procuri proaspătă, să o usuci chiar tu în mod natural și să o depozitezi în bucătărie, ca un remediu mereu la îndemână.
Ceai de mușețel – beneficii
Iată ce poate face pentru tine o cană cu ceai de mușețel:

Alungă insomnia și stresul
Ceaiul de mușețel poate combate insomnia, stresul și oboseala cronică. Dacă ai avut o zi grea, ți-e greu să te relaxezi și să adormi, bea o cană cu ceai de mușețel neîndulcit la o oră după cină. Mirosul său plăcut și substanțele din compoziție te vor calma și vor induce o stare ușoară de somn.

Combate balonarea
Un ceai de mușețel are și beneficii digestive. Acesta se poate dovedi util și când vine vorba despre neplăceri gastrice, cum sunt balonarea, flatulența, indigestia, spasmele, arsurile gastrice și chiar ulcerul. Mușețelul are un puternic efect calmant și antispastic, însă va acționa mai încet decât un medicament cu aceleași efecte, prin urmare va trebui să bei aproximativ 3 căni pe zi, timp de 2‑3 zile.

Ajută la calmarea durerilor
Proprietățile sale antiinflamatoare fac din ceaiul de mușețel și un bun remediu pentru durerile de intensitate mică sau medie: cefalee, dureri menstruale, dureri musculare sau articulare. Te poate ajuta și atunci când ești răcit, fluidizând secrețiile nazale și calmând inflamația sinusurilor sau a căilor respiratorii.

Liniștește bebelușii cu colici
Ceaiul de mușețel poate fi administrat în doze mici și bebelușilor cu vârste de peste 2‑3 luni, deoarece calmează colicile și reglează digestia. Se poate dovedi util și în perioada în care se începe diversificarea, pentru a facilita acomodarea celui mic cu alimentele nou incluse în meniu.

Calmează pielea iritată
În cazul uzului extern, mușețelul este recomandat pentru iritații, eczeme, roșeață și mâncărime. Infuzia (ceaiul de mușețel) poate fi folosită pentru băi sau comprese aplicate pe diferite zone ale corpului. Compresele cu ceai de mușețel pot calma și acneea, arsurile ușoare, pot ajuta la cicatrizarea mai rapidă a rănilor și pot reduce cearcănele și pungile de sub ochi.

De folos în caz de hemoroizi
Unii specialiști recomandă ceaiul de mușețel și pentru calmarea hemoroizilor sau a iritațiilor din zona genitală, dar și pentru calmarea iritațiilor cauzate de scutec în cazul bebelușilor.

Ce arată studiile științifice despre ceaiul de mușețel?

……

Leave A Comment