Analiza Asociatia Romana pentru Smart City (ARSC) : Romania are unul dintre cele mai inteligente transporturi in comun din Europa de Est

November 27, 2023
161 Views

România se află printre ţările cu cel mai smart transport în comun din Europa de Est, datorită investiţiilor în modernizarea mijloacelor de transport şi în extinderea metroului în Bucureşti – Ilfov, relevă o analiză publicată, vineri, de Asociaţia Română pentru Smart City (ARSC).

“2023 a fost cel mai bun an pentru transportul public de persoane în România. Sunt câteva noutăţi pe care 2023 le aduce în transportul public, printre care staţia de metrou Tudor Arghezi din Sectorul 4. Totodată, vor fi 100 de autobuze şi tramvaie electrice în Bucureşti. Suntem încântaţi să vedem că România evoluează rapid către un sistem de transport public inteligent, cu soluţii digitale care aduc beneficii semnificative călătorilor şi întregii societăţi. Acest avans nu doar îmbunătăţeşte experienţa călătorilor, ci contribuie şi la reducerea impactului asupra mediului şi la eficientizarea operaţiunilor. Desigur că este nevoie în continuare de investiţii în infrastructura de transport în comun, însă progresul din ultimii ani a fost unul rapid, cel mai accelerat din regiune”, a declarat Eduard Dumitraşcu, preşedintele ARSC, în cadrul conferinţei ROPAT 2023, cel mai mare eveniment al autorităţilor din transport.

Conform analizei de specialitate, transportul public din oraşele din România se află printre cele mai avansate din Europa de Est, trecând printr-un proces continuu de transformare digitală în ultimii ani prin investiţii în autobuze electrice, sisteme de plăţi electronice şi aplicaţii mobile.

Cele mai bune exemple de oraşe cu un sistem de transport public vizibil îmbunătăţit, care încadrează localitatea într-una de tip “smart city”, sunt: Cluj-Napoca, Oradea, Braşov, Turda, Suceava şi Bucureşti. Acestea au implementat sisteme avansate de ticketing şi informare în timp real, au integrat tehnologii pentru monitorizarea traficului şi au investit în vehicule ecologice care contribuie la un mediu urban mai curat şi mai sănătos.

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: