Doar unul din zece români are încredere în băncile din România, în timp ce 23% dintre cetăţeni se simt înşelaţi în relaţia cu instituţiile bancare, relevă rezultatele unui studiu de specialitate, date marţi publicităţii.
“Topul subiectelor care îi preocupă pe cetăţenii României în acest moment arată, în mod deloc surprinzător, că principala îngrijorare a românilor (47%) este legată de puterea de cumpărare în perioada inflaÅ£ionistă pe care o traversăm. ÃŽngrijorarea este mai pregnantă în rândul celor cu venituri medii pe gospodărie, precum ÅŸi în rândul părinÅ£ilor cu copii liceeni, împovăraÅ£i cu cheltuielile aferente etapei educaÅ£ionale pe care o parcurg copiii lor”, susÅ£in autorii sondajului realizat de Ipsos.
Conform sursei citate, 39% dintre români sunt neliniştiţi de nivelul salarial, cu precădere femeile şi românii cu educaţie medie, în rândul lor regăsindu-se şi cei care obişnuiesc să împrumute bani de la familie/prieteni/colegi până la următorul salariu.
În acelaşi timp, sărăcia şi inegalitatea socială îi îngrijorează pe 34% dintre cetăţeni, în principal pe cei cu venituri mici, pensionari sau şomeri.
Pe unul din cinci români îi preocupă siguranţa locului de muncă şi în egală măsură situaţia pensiilor. Pensiile reprezintă o frământare mai puternică în rândul populaţiei cu vârste cuprinse între 50-65 ani, în special bărbaţi, din oraşe mici sau zone suburbane, mai mult în sudul ţării şi în rândul persoanelor cu venituri reduse pe gospodărie.
“Departe de fi o preocupare principală ÅŸi indicând reticenÅ£a populaÅ£iei generale de a contracta credite în perioada următoare, 5% dintre români semnalează îngrijorare în ceea ce priveÅŸte accesul la creditare. ÃŽngrijorarea este manifestată în principal de cei care plănuiesc să acceseze un credit imobiliar în următoarele 12 luni, cei care ÅŸi-au făcut un obicei din a rambursa anticipat rate pentru creditele în curs, precum ÅŸi de părinÅ£ii cu copii nou-născuÅ£i, care au probabil planuri pentru o locuinţă potrivită cu noua etapă din viaÅ£a lor”, susÅ£in autorii sondajului.
Comportamentul financiar al românilor evidenţiază o combinaţie de moderare şi planificare a cheltuielilor, încercarea de a diminua interacţiunea cu instituţiile financiare şi o perspectivă încă timidă de independenţă financiară prin investiţii.
Sondajul relevă faptul că principalul comportament manifestat de români în această perioadă este cumpătarea. Astfel, 45% dintre conaţionalii noştri afirmă că acordă mai multă atenţie cheltuielilor care nu sunt neapărat necesare.
“Este în principal cazul populaÅ£iei vârstnice (50-65 ani), pensionarilor ÅŸi părinÅ£ilor. AceÅŸtia sunt mai preocupaÅ£i de evoluÅ£ia inflaÅ£iei ÅŸi menÅ£ionează că în ultima perioadă au renunÅ£at să cumpere diverse categorii de produse, fie că vorbim de produse electronice ÅŸi electrocasnice, îmbrăcăminte ÅŸi încălţăminte, dar ÅŸi produse alimentare sau de uz curent (gustări ambalate, sucuri, cafea, tutun ÅŸi băuturi alcoolice), ceea ce conduce la o încetinire a consumului, în general”, susÅ£in autorii cercetării.
…..