Cât durează noul val de caniculă în România. Prognoza meterologilor pentru următoarele două săptămâni

July 5, 2023
115 Views

Vremea se va răcori către finalul acestei acestei săptămâni în majoritatea regiunilor, iar instabilitatea atmosferică va fi accentuată în special în perioada 5 – 9 iulie, potrivit prognozei pentru intervalul 3 – 16 iulie, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie.
…..
În Transilvania, la începutul intervalului vor fi temperaturi maxime în general de 28 – 29 de grade, apoi, pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, se va răcori, iar în perioada 6 – 9 iulie sunt estimate valori termice în jurul a 26 de grade. În a doua săptămână vremea se va încălzi, astfel că la nivelul regiunii vor fi maxime de 29 – 31 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 14 – 15 grade în perioada 3 – 8 iulie, va scădea la 12 grade în 10 şi 11 iulie, apoi va reveni la 14 grade spre finalul intervalului.
Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în prima săptămână şi, în special, în perioada 5 – 8 iulie, când în cea mai mare parte a regiunii se vor semnala averse, local însemnate cantitativ. În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi mai redusă.
…..
La munte, media temperaturilor maxime pentru întreaga zona montană va fi cuprinsă între 18 şi 21 de grade, iar a celor minime va fi de 11 – 12 grade. Valori termice uşor mai scăzute, atât diurne (o medie de 16 – 17 grade), cât şi nocturne (9 – 10 grade) se vor înregistra în perioada 7 – 10 iulie.

Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în prima săptămână şi în special în perioada 6 – 9 iulie, când aversele vor fi pe arii mai extinse şi local însemnate cantitativ. În restul intervalului, aversele vor fi pe arii mai restrânse în special în timpul după-amiezelor.

Estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 3 – 16 iulie este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. (Agerpres)

Leave A Comment

%d bloggers like this: