Îmbătrânirea populației, faza pe etnii și religie / Cele mai tinere și cele mai îmbătrânite etnii din România

May 24, 2023
108 Views

Îmbătrânirea populației are loc cu viteze diferite pentru segmente ale populației delimitate în funcție de afilierea etnică și (sau) religioasă. Grupul dominant (cel etnic român și cel format din credincioșii afiliați la Biserica Ortodoxă Română) impune trendul la nivel național, a spus profesorul Claudiu Herțeliu, prodecanul Facultății de Cibernetică.

Datele au fost obținute de la INS dar și de la IPUMS (un institut afiliat Universității din Minessota) care operează serii integrate de microdate de uz public, fiind este cea mai mare bază de date de populație la nivel individual din lume. IPUMS „adună” eșantioane de microdate din înregistrările recensămintelor internaționale, precum și din date din sondajele internaționale.

Dintre etniile pentru care prof. Herțeliu le-a analizat, cea mai „tânără” vârstă medie (dar și mediană) o întâlnim la populația rromă, vârsta medie scăzând între Recensământul din 1977 și cel din 2011 de la 26,9 la 26,6 ani.

Cei mai îmbătrâniți sunt evreii (vârsta medie de circa 56 de ani), urmații de armeni (vârsta medie 55 de ani), iar cei mai ”tineri” sunt cei din etnia rromă, turci și ucraineni.

Vârsta medie a populaţiei reprezintă media vârstelor unei populaţii, prin vârstă înţelegând timpul scurs de la data naşterii unei persoane până la un anumit moment de observare.

Vârsta mediană este un indicator ce împarte populaţia unei ţări în două părţi egale, vârsta mediană fiind acea valoare de mijloc

Vezi aici prezentarea profesorului Herteliu, făcută la Academia Română

Leave A Comment

%d bloggers like this: