Oina, declarată sportul național al României. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților

March 15, 2023
282 Views

Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care oina este declarată sportul național al României. De asemenea, data de 9 mai va fi instituită drept Ziua Națională a Oinei.

De asemenea, proiectul de lege prevede obligația Federației Române de Oină de a prezenta, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, activitățile propuse a se desfășura anul următor, pentru finanțarea directă de la bugetul de stat a Programului național „Redescoperă Oina”.

„Oina este sportul naţional al României. Se instituie ziua de 9 mai Ziua Naţională a Oinei. Ziua Naţională a Oinei va fi marcată de către Federaţia Română de Oină şi de către membrii afiliaţi la aceasta, de către cluburi/asociaţii sportive, de către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sportului, prin organizarea şi participarea la evenimente cu caracter sportiv sau social, cu scopul de a informa şi de a promova importanţa practicării sportului naţional, oina, pentru sănătatea populaţiei. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, societatea civilă, precum şi persoanele fizice sau juridice pot acorda sprijin material sau logistic sau pot pune la dispoziţie, în mod gratuit, bazele sportive aflate în administrare în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor consacrate acestei zile”, prevede actul normativ, potrivit Agerpres.

Inițiativa legislativă prevede înființarea Programului național „Redescoperă Oina”, care constă într-un complex de activități necesare susținerii practicării și promovării acestui sport și desfășurarea prin intermediul Federaţiei Române de Oină şi a structurilor sportive afiliate la aceasta pe întreg teritoriul României.

Potrivit sursei citate, proiectul de lege arată că finanțarea programului urmează să fie asigurat din fonduri prevăzute distinct în bugetul de stat, alocații bugetare, prin Ministerul Sportului, și, în funcție de posibilități, din fonduri de la bugetele locale.

Leave A Comment