Pentru majoritatea oamenilor, adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate, cât și respectarea unui program ce include activitate fizică regulată sunt măsuri suficiente pentru a menține nivelul colesterolului sub control. Însă în cazul persoanelor cu diabet, este important să se facă anual analize de sânge, pentru a se verifica nivelul colesterolului, pentru că dacă lipoproteinele ating valori prea mari, ele pot cauza multe complicații la acești pacienți.
Mai mult, chiar și o persoană cu diabet care are un control bun asupra glicemiei are un risc mai mare decât media de a avea probleme cu colesterolul care cresc riscul de ateroscleroză și alte probleme cardiovasculare.
Regimul alimentar pentru pacienții cu diabet și colesterolul marit
Mulți pacienți care au hiperglicemie (glicemie mare) au, în același timp, și colesterolul total mărit. Ambii factori, atât glicemia, cât și colesterolul, pot fi controlați cu ajutorul unei diete sănătoase.
Iată câteva recomandări care te vor ajuta să reduci în mod eficient valorile mari ale glicemiei și să scazi valoarea colesterolului:
Consumă grăsimi sănătoase
Cercetările arată că dacă vei manca grăsimi “sănătoase”, precum cele din avocado, nuci, semințe, pește gras și ulei de măsline, această măsură te poate ajuta să reduci colesterolul „rău” (LDL), să crești valoarea colesterolului „bun” (HDL) și să ameliorezi controlul glicemiei.
Redu consumul de zahăr
Nu uita că adaosul de zahăr (așa cum se întâmplă în cazul în care consumi bomboane, înghețată, produse de patiserie și băuturi îndulcite cu zahăr) afectează în mod negativ atât colesterolul, cât și glucoza din sânge.
Ghidurile dietetice 2020-2025, elaborate de Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din Statele Unite ale Americii (SUA) și Departamentul de Agricultură din SUA recomandă menținerea zahărului adăugat la mai puțin de 10% din calorii în fiecare zi.
Pentru a îmbunătăți starea de sănătate, redu consumul de zahăr din dieta ta, iar în acest fel, vor scădea valorile glicemiei și ale colesterolului.
Consumă mai multe legume
Vei putea să ameliorezi semnificativ glicemia și nivelul de colesterol dacă vei crește cantitatea de fructe și legume proaspete (cât și preparate termic) pe care le mănânci. Include în alimentația ta legume precum spanacul, anghinarea, ardeiul gras, broccoli și conopida.
Mănâncă alimente integrale, cât mai hrănitoare
Sănătatea ta va avea de suferit dacă te bazezi doar pe alimentele ambalate sau pe cele de la fast-food, iar riscul ca nivelul colesterolului și valoarea glicemiei să crească este mare. Într-o recenzie din 2022 1, cercetătorii au legat alimentele ultraprocesate de creșterea nivelului de obezitate și de o probabilitate mai mare de colesterol „rău” (LDL) și diabet de tip 2.
Printre alimentele ultra-procesate se numără: biscuiții, chipsurile, dulciurile, produsele de panificație prelucrate, cum ar fi produsele de patiserie, carnea procesată, inclusiv slănina, cârnații și mezelurile.
Pregătește-ți mai des acasă anumite mâncăruri, folosind ingrediente integrale, bogate în nutrienți, care susțin metabolismul. Iată câteva exemple: legumele, leguminoasele, fructele și sursele sănătoase de proteine și de grăsimi, cum ar fi peștele gras bogat în Omega-3, nucile, semințele și uleiul de măsline extravirgin.
Ai grijă la carbohidrați
Există mai multe tipuri de carbohidrați. De o importanță deosebită sunt carbohidrații complecși, care se găsesc în alimente precum leguminoasele, cerealele integrale, legumele cu amidon, pastele și pâinea. Carbohidrații simpli sunt, pur și simplu, zaharuri.
Pentru majoritatea persoanelor cu diabet zaharat, în special persoanele care iau insulină și își monitorizează nivelul zahărului din sânge înainte și după masă, nu există un număr ideal de carbohidrați pe zi. Cu toate acestea, conform Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale (NIDDK), aportul recomandat de carbohidrați pentru majoritatea oamenilor este între 45 la sută și 65 la sută din totalul caloriilor din carbohidrați, cu excepția celor care sunt sedentari sau care au un nivel scăzut de energie.
Alte modalități prin care poți să reduci atât nivelul colesterolului, cât și glicemia sunt activitatea fizică regulată și faptul că dai jos grăsimea depusă în exces în corpul tău (slăbești într-un mod sănătos).
…..