Săptămâna de lucru de 4 zile ne-ar putea ajuta să avem un somn mai bun

March 5, 2023
531 Views

Un test amplu, efectuat în Marea Britanie, a arătat că reducerea săptămânii de lucru la 4 zile ar putea aduce beneficii angajaților nu doar prin prisma timpului liber. Un somn mai bun, spre exemplu, a fost unul dintre motivele pentru care această schimbare ar fi benefică. Atâta angajaților, cât și angajatorilor.

40% dintre cei aproximativ 2.900 de angajați care au participat la test au spus că au mai puține probleme de somn sau insomnie, potrivit constatărilor studiului. 45% nu au văzut nicio schimbare în somn, iar 15% au raportat o creștere a problemelor de somn. 61 de companii din Marea Britanie și-au dat acordul de participare la testul privind beneficiile săptămânii de lucru de 4 zile.

Este vorba despre un test amplu, care a debutat în iunie 2022 și s-a încheiat în decembrie 2022. La finalul acestuia, 56 de companii – adică 92% dintre companiile participante – au declarat că vor continua cu săptămâna de lucru scurtată pentru angajați, de la 5 zile, la 4. Optsprezece dintre companiile participante au confirmat că săptămâna de lucru de 4 zile va fi o politică permanentă.

Săptămâna de lucru de 4 zile ar putea ameliora somnul și reduce stresul
Știm cu toții că somnul este important pentru sănătate, dar peste o treime dintre adulți nu reușesc să obțină cele 7 ore sau mai mult de somn recomandate în fiecare noapte, conform unui raport din 2016 de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), SUA.

Probabil că munca în exces nu este singurul motiv, dar CDC suspectează că și acest motiv joacă un rol. „Angajatorii pot lua în considerare ajustarea programelor de lucru pentru a le acorda angajaților timp să-și facă orele necesare de somn“, scrie în raportul cercetării. O mare parte din cercetările guvernului SUA privind somnul îi vizează pe cei care fac ture lungi de noapte, asistentele medicale sau șoferii de camion.

Dar chiar și în cazul celor care lucrează o săptămână standard, de 40 de ore, stresul de la locul de muncă poate avea repercusiuni asupra somnului. Un studiu din 2007 din Suedia a legat insomnia de factorii de stres la locul de muncă, cum ar fi cerințele ridicate cerute de angajatori.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: