Top 5 sfaturi pentru slabit sanatos

January 24, 2023
175 Views

A slăbi nu este doar despre ceea ce mâncăm, ca dovadă că peste tot apar soluții miraculoase pentru a pierde rapid kilogramele în plus. Însă obezitatea este în continuă creștere la nivel mondial, o adevărată epidemie, atât printre adulți, cât și printre copii. Dieta este necesară pentru slăbit sănătos, dar este doar o piesă dintr-un puzzle mult mai amplu care se numește stil de viață. Îți propunem astăzi câteva sfaturi pentru slăbit, dar și pentru o mai bună stare de sănătate fizică și psihică.

Orice dietă poate funcționa și poate să dea rezultate atât timp cât va fi respectată, așa cum nicio dietă nu va funcționa pe termen lung atâta vreme cât obiceiurile alimentare (și nu numai) care au dus la îngrășare vor fi reluate a doua zi după terminarea dietei. De-a lungul timpului au apărut tot felul de idei pentru curele de slăbire, însă nu toate sunt potrivite pentru slăbit sănătos.

E bine de reținut că, pe lângă pierderea în greutate, trebuie să te asiguri că o dietă îți oferă nutrienții de care ai nevoie pentru a nu-ți deteriora starea de sănătate. Nicio dietă nu merită să îți privezi corpul de ceea ce are nevoie pentru a funcționa corespunzător, așa că e bine să fii informat înainte de a începe orice fel de cură de slăbire.

Sfaturi pentru slăbit sănătos care implică stilul de viață
În cele ce urmează, îți oferim câteva sfaturi pentru slăbit, dar și pentru o viață mai sănătoasă, în general.

1. Nu te înfometa!
Dacă nu mănânci nimic pe tot parcursul zilei, riscul este să ți se facă foame extrem de tare seara și să devorezi tot ce găseșți la îndemână sau în frigider, ori să comanzi mâncare de la vreun fast-food. Așa că o atitudine mai înțeleaptă este să mănânci suficient și diversificat în timpul zilei, ca să nu exagerezi seara și să nu te apuce tot felul de pofte.

Alege să mănânci cele 3 mese principale la intervale de timp regulate. Respectă pe cât posibil același interval orar pentru micul dejun, pentru prânz și mai ales pentru cină. Caută să iei micul-dejun până în ora 10.00, prânzul până în ora 15.00 și cina nu mai târziu de ora 20.00.

Este important să mănânci tot ce este mai consistent și mai caloric în prima parte a zilei. Nu îi da corpului tău seara mâncare în exces, căci nu are cum să o consume, ci o depune peste noapte sub formă de grăsime. În plus, te poți alege și cu insomnii sau somn agitat dacă dormi cu stomacul plin.

2. Nu ronțăi gustări nesănătoase între mese!
Poate cel mai costisitor obicei alimentar care duce inevitabil la îngrășare este acela de a ronțăi mereu câte ceva nesănătos între mese sau, și mai grav, în loc de mesele principale.

Multe persoane supraponderale susțin că ele nu mănâncă mai nimic toată ziua și totuși se îngrașă. Dar, dacă le întrebi ce anume mănâncă, îți vor spune: o pungă de covrigei sau o pungă de chipsuri, un baton de ciocolată, un croissant… și uite așa, cu toate aceste produse, completate și cu un pahar sau mai multe de suc carbogazos, numărul de calorii consumate este imens, deși persoana are impresia că nu a mâncat „mai nimic”.

Impresia este generată și de faptul că aceste alimente nu le satură așa cum ar face-o mâncarea adevărată, prepararată din ingrediente hrănitoare: legume, leguminoase, carne. În plus, mănâncă mereu pe fugă, fără a se așeza la masă, fără a-și hrăni corpul și creierul cu adevărat. Concluzia este că nici nu se simt satisfăcute de ceea ce mănâncă, și se mai și îngrașă.

Așadar, printre aceste sfaturi pentru slăbit sănătos se numără și următorul: uită de gustările nehrănitoare și alege mâncare de calitate, sățioasă și corectă nutrițional. Aceasta te ajută să dai jos kilogramele în plus și apoi să te menții la o greutate potrivită pentru tine.

Dar și dacă mănânci corect la mesele principale, gustările nesănătoase pe care le iei între mese te costă foarte multe calorii, fără a-ți asigura nutrienți. Este adevărat că, dacă se întâmplă ca două mese principale să fie la distanță de 5 ore, este normal că ți se facă foame.

Dar la fel de adevărat este că poți alege o gustare sănătoasă, luată în tihnă. În loc să mănânci pe fugă dintr-o pungă de biscuiți sau covrigei, alege un fruct proaspăt și două linguri de migdale sau un iaurt grecesc (ori vegetal) în care pui o lingură de nuci mărunțite sau două felii de șuncă presată învelite în două frunze de salată verde.

3. Bea suficientă apă!
Foarte mulți dintre noi uităm să bem apă sau, mai rău, o înlocuim cu sucuri carbogazoase sau cu sucuri de fructe și considerăm că este suficient să bem atunci când ne este sete. Din păcate, atunci când senzația de sete se instalează, suntem deja destul de deshidratați.

…..

Leave A Comment