Declarația unică 2023: Care este noul plafon și cine trebuie să o depună

January 14, 2023
189 Views

ANAF a publicat un material informativ despre Declarația unică – Formular 212 privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal, a informat vineri ANAF.

Potrivit agenției, Declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

„Recomandăm ca Declaraţia unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:- prin intermediul serviciului “Spaţiul privat virtual” (SPV);- pe site-ul https://www.e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată”, notează ANAF.

De asemenea, formularul poate fi depus și în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire (data depunerii declaraţiei în format hârtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz). Contribuabilii, care nu dețin un calculator personal sau care nu dispun de o conexiune la internet, pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unităților fiscale (lista completă a sediilor se regăsește pe site), cu ajutorul cărora pot efectua următoarele operațiuni:- înregistrarea în cadrul serviciului Spațiul Privat Virtual;- completarea Declarației Unice;- depunerea Declarației Unice.

„Mai mult, contribuabilii pot solicita sprijin și funcționarilor din cadrul organelor fiscale locale, în cadrul cărora există personal special instruit pentru a acorda îndrumare și asistență pentru depunerea Declarației unice”, a informat agenția.

Noul plafon este de 36.000 lei

Formularul 212 trebuie completat și depus până pe 25 mai, termen care a fost stabilit și în anii trecuți.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: