Minipăduri în centrul Clujului, digitalizarea cimitirelor și picturi cu salvatori – proiectele favorite ale clujenilor pentru bugetul participativ

November 12, 2022
120 Views

Amenajarea unor micropăduri urbane este cea mai populară propunere în cadrul procesului de bugetare participativă din acest an, anunță Agenția de presă Rador.

Proiectul, care a strâns 675 de voturi, prevede folosirea unor zone restrânse din Cluj-Napoca pe care să se planteze dens diferite specii de copaci, cu scopul de a atrage emisiile de dioxid de carbon. Inițiatorii lui arată că astfel de zone împădurite se pot amenaja pe parcele de minim 3 metri pătrați, care pot crește în funcție de amplasament.

Proiectul privind amenajarea de micropăduri urbane este estimat la 400.000 de euro și, arată primarul Emil Boc, banii vor fi asigurați din bugetul local.

”Bugetarea participativă este o formă de respect pentru cei care plătesc impozite și taxe la bugetul local. O parte din banii pe care cetățenii Clujului îi plătesc se întorc, prin votul domniilor lor, în diverse proiecte propuse chiar de clujeni”, susține Emil Boc.

Digitalizarea cimitirelor, pentru identificarea mormintelor personalităților înmormântate la Cluj-Napoca, este un alt proiect care urmează să fie pus în practică de municipalitate.

Pe poziția a treia în preferințele clujenilor se află proiectul care propune pictarea mai multor clădiri din municipiu cu imagini din activitatea pompierilor și medicilor SMURD.

Andrei Biriș este unul dintre inițiatori și ar vrea că aceste picturi să fie un fel de mulțumire pentru salvatorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

„Picturile murale ne-am dori să fie undeva în apropierea ori a unității de pompieri, ori a fostului turn al pompierilor, undeva unde să fie un loc marcant pentru activitatea pompierilor. Prin acest proiect am încercat să le mulțumim într-un fel oamenilor care au desfășurat intervenții, nu de puține ori, în condiții destul de grele, nu doar cei care sunt acum, ci și miile care au fost înaintea lor și au servit comunitatea în diverse momente dificile”, spune Andrei Biriș.

În total, în acest an vor fi selectate cele mai votate cinci proiecte în cadrul procesului de bugetare participativă. Astfel, vor mai fi finanțate propunerile care prevăd dotarea tuturor grădinițelor și creșelor publice din municipiu cu aparate profesionale de curățenie pe bază de apă și lărgirea trotuarelor din zona sensului giratoriu de la intersecția străzilor Calea Turzii și Bună Ziua.

Până la începutul săptămânii viitoare o comisie a Primăriei Cluj-Napoca urmează să valideze votul acestor proiecte care, începând cu anul 2023, vor beneficia de finanțare din bugetul local.

Leave A Comment

%d bloggers like this: