Opera Națională Română Cluj-Napoca : CAVALLERIA RUSTICANA , DODICI ANNI DOPO, SÂMBĂTĂ, 24 SEPTEMBRIE 2022, ORA 18:30, SALA MARE, Premiera

September 23, 2022
298 Views

Operă într-un act, pe un libret de Giovanni Targioni-Tozzetti și Guido Menasci, după drama omonimă a lui Givanni Verga

CAVALLERIA RUSTICANA

“Cavalleria Rusticana de Pietro Mascagni este o operă într-un act care a avut premiera la 17 mai 1890, la Burgtheater din Viena. Adaptată după o piesă de teatru scrisă de Giovanni Verga, opera are loc într-o dimineață de Paște în Sicilia secolului al XIX-lea. O fată tristă și neliniștită, Santuzza, îl caută pe iubitul ei, Turridu, care a trădat-o și s-a întors la fosta lui logodnică, Lola, care între timp s-a căsătorit cu bogătașul Alfio. Santuzza încearcă în zadar să-și recâștige iubitul. Înnebunită de gelozie, îi spune lui Alfio, soțul încornorat, despre Lola și Turridu. În acel moment, soarta lui Turridu este pecetluită. Alfio îl provoacă la duel. Astfel, după ce își ia rămas bun de la mama sa, Turridu pleacă la întâlnirea fatală.

DODICI ANNI DOPO

Idee a regizorului și actorului sicilian Franco Zapala, director al Gran Teatro Tenda Zappalà, opera Dodici anni dopo (Doisprezece ani mai târziu) este inspirată din drama omonimă a lui Giovanni Grasso, unul dintre cei mai mari actori italieni ai secolului XX, protagonist al unor filme mute foarte cunoscute, dintre care multe au dispărut sau au fost distruse.

Dodici anni dopo este considerată o continuare a operei Cavalleria rusticana, din care păstrează unele trăsături muzicale fundamentale. Acțiunea se petrece în Sicilia, de Paști, la 12 ani după episodul tragic din Cavalleria rusticana, marcând ziua în care Compar Alfio iese din închisoare și se îndreaptă spre sat, în secret, tânjind de dorința de a fi iertat de toată lumea. Într-o atmosferă de răscumpărare care caracterizează finalul operei, reușește să-și îndeplinească intenția.”

Foto : www.tnobconstanta.ro

Leave A Comment

%d bloggers like this: