Expoziția MINERALIA revine la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

September 15, 2022
153 Views

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, găzduiește începând de vineri, timp de 3 zile, în perioada 7-9 octombrie 2022, cea de-a doua ediţie din acest an a expoziţiei dedicatǎ lumii minunate a pietrelor: MINERALIA. Vor fi expuse sute de tipuri de minerale, cristale cu dimensiuni impresionante, roci, fosile și meteoriţi. Alǎturi de minerale şi cristale în stare naturală, vizitatorii pot admira și cumpăra bijuterii confecţionate din pietre de podoabǎ, pietre fine, pietre semipreţioase (lapis-lazuli, malachite, turmalinǎ, granat, rubin, etc) dar şi perle, corali sau chihlimbar.

Expoziția va avea loc în Galeria Cellarium de la sediul muzeului (str. Memorandumului nr. 21)

Mineralul-vedetă al acestei ediţii este RodocrozitulDenumirea mineralului „Rodocrozit” provine din alǎturarea cuvintelor grecești  „rhodon” (trandafir) si „chroma” (culoare) care descriu perfect modul sǎu de cristalizare. Nuanţele de roz pal, translucid, pânǎ la roz intens, apar în agregate ce seamǎnǎ cu bobocii de trandafir.

Sunt puţine locuri în lume unde apare acest mineral. În România este cunoscutǎ exploatarea sa de la mina Cavnic, iar în lume, rodocrozitul apare în nordul Greciei, în Argentina, S.U.A. (Mina Sweet Home) şi în Africa de Sud.

Valoarea şi renumele rodocrozitului sunt date de eşantioanele naturale de colecţie, de sculpturile decorative şi de bijuteriile realizate din acesta.

Coordonator expoziţie: Andrei Gorduza, 0724.503180, contact@mineralia.ro.

Leave A Comment

%d bloggers like this: