Bronz sanatos, rapid si rezistent? Iata cateva trucuri

August 21, 2022
310 Views

Fugi de loțiunea de protecție solară cu factor mare fiindcă te bronzezi greu? Sau bronzul pentru tine înseamnă doar o piele roșie? Iată cum te poți asigura că te bronzezi în mod sănătos și rapid.

Ce se întâmplă în piele când te bronzezi?
Bronzul se formează atunci când razele ultraviolete (UV) pătrund în pielea noastră, provocând deteriorarea membranelor. Razele UVA care pătrund mai adânc în piele pot declanșa un proces reactiv și dăunător (cunoscut sub numele de deteriorare a radicalilor liberi oxidativi) care poate deteriora multe dintre componentele structurale ale pielii.

Odată ce organismul detectează cantități mari de daune, celulele pielii semnalează celulelor producătoare de pigment (melanocite) să înceapă să producă melanină suplimentară, pigmentul care dă culoarea pielii, părului și ochilor.

Melanina suplimentară este împărțită și transportată în alte celule ale pielii. Acest lucru filtrează unele raze UV și conferă pielii bronzate culoarea maronie.

Ce înseamnă SPF?
SPF înseamnă factor de protecție solară. Numărul de pe o loțiune cu SPF spune cât timp durează până când razele UVB ale soarelui îți vor înroși pielea dacă aplici crema de protecție solară exact așa cum este indicat, în comparație cu perioada de timp fără protecție solară. Așadar, dacă folosești corect un produs cu SPF 30, ar trebui să fii protejat de 30 de ori mai mult decât dacă nu ai folosi protecție solară.

Protecția solară: cum o alegi
Regula de bază ar fi următoarea:
• copiii sub 14 ani și persoanele cu pielea albă, translucidă, care se înroșesc imediat la contactul cu soarele – obligatoriu trebuie să folosească factor de protecție 40 sau SPF 50;
• copiii de peste 14 ani și adulții cu pielea nici prea deschisă, nici prea închisă, care se bronzează, dar se și înroșesc ușor trebuie să folosească o cremă cu factor de protecție 30;
• copiii peste 14 ani și adulți cu pielea măslinie, puțin mai închisă la culoare, care se bronzeaza ușor și se înroșesc rar ar trebui să folosească o cremă de protecție cu factor de protecție 20.

Când și unde aplici crema de protecție solară
Protecția solară se aplică cu aproximativ 20-30 de minute înainte de a merge la plajă și se reaplică la interval de două-trei ore. Însă e important de menționat că trebuie să folosești cremă de protecție în fiecare zi, nu doar când urmează să stai la plajă.

Chiar și atunci când este înnorat, până la 80% din radiația UV a soarelui ajunge pe pământ. A fi neprotejat într-o zi cu nori poate duce la deteriorarea pielii. Experții recomandă aplicarea protecției solare pe întregul corp înainte de a te îmbrăca. Ar trebui să aplici protecție solară pe fiecare parte a corpului expusă la soare, inclusiv în acele locuri ușor de ratat: vârful urechilor, ceafa, scalpul, vârfurile picioarelor și în spatele genunchilor.

Aplică aproximativ un pahar plin de cremă de protecție pe întregul corp. Majoritatea oamenilor aplică mai puțin de jumătate din această cantitate, ceea ce se traduce printr-o protecție redusă.

Ce ingrediente se găsesc în cremele și loțiunile de protecție solară
Crema de protecție solară include ingrediente active care ajută la prevenirea ca radiațiile UV ale soarelui să pătrundă adânc în piele. Iată ce ingrediente se găsesc în aceste creme de protecție solară:
Ingredientele fizice (minerale) de protecție solară (precum dioxid de titan și oxid de zinc) blochează și împrăștie razele (ca un scut) înainte ca acestea să-ți penetreze pielea.

Ingredientele chimice de protecție solară (cum ar fi avobenzona și octisalatul) absorb razele UV (precum un burete) înainte ca acestea să poată deteriora pielea. Toate ingredientele active din cremele solare sunt derivate chimic. Unii oameni se pot gândi la cremele solare fizice ca fiind mai „naturale” sau chiar „organice”, dar sunt de fapt compuși minerali anorganici. Cremele de protecție solară pe care mulți le numesc „chimice” sunt de fapt „filtre organice UV”.

Uleiurile naturale NU te protejează de arsurile solare
O greșeală frecventă pe care o facem este să folosim uleiuri naturale la plajă, pentru protecție solară. Este un pericol foarte mare pentru pielea noastră, fiindcă uleiurile naturale NU conțin factor de protecție ori conțin natural un factor de protecție foarte mic.

Astfel, uleiul de măsline, ulei de cocos sau altă variantă populară nu face decât să creeze o peliculă la suprafața pielii, care oferă senzația de hidratare. Te vei bronza mai rapid, fiindcă pielea se va încinge, însă te poți alege la finalul zilei și cu arsuri solare de toată “frumusețea”.

Cum poți grăbi bronzul
Bronzul apare datorită melaninei, o substanță din compoziția pielii care provoacă schimbarea la culoare. Poți favoriza producția de melanină fie prin suplimente alimentare, fie prin alegerea unor produse speciale de protecție solară, cu substanțe active în acest sens.

…..

Leave A Comment