Generaţia Z este a celor „sensibili”, concentrată pe viaţa sănătoasă, cu mai puţin consum de alcool/ Psihoterapeut: „Cred că sunt destul de bătrâni înainte de vremea lor” (The Guardian)

August 21, 2022
160 Views

Generaţia Z este considerată „generaţia celor sensibili”, pentru concentrarea pe problemele sociale, viaţa sănătoasă şi consumul mai puţin de alcool, se arată într-un material publicat de The Guardian, citat de News.ro.

Dar terapeuţii spun că generaţia Z ar putea pierde o mulţime de experienţe de viaţă din cauza atitudinii prea precaute faţă de riscuri.

Potrivit experţilor în sănătate mintală, mulţi tineri aleg din ce în ce mai mult să rămână într-o zonă de confort a unei reţele mici de prieteni cu gânduri similare, în care o mare parte din activitatea lor socială este virtuală. Deşi acest lucru le poate oferi mai mult control asupra anumitor aspecte ale vieţii lor, poate duce şi la anxietate socială atunci când trebuie să interacţioneze cu oamenii offline, au adăugat experţii.

Natalie Phillips, psihoterapeut care lucrează cu copii şi tineri cu vârste cuprinse între 11 şi 25 de ani, a declarat: „Văd o creştere disproporţionată a referinţelor pentru anxietate socială, anxietate profesională, încredere generală în sine şi probleme de relaţie pentru această generaţie atunci când se confruntă cu realitatea de a fi într-un birou, de a fi într-un club de noapte, de a fi într-un pub sau de a fi la o întâlnire”.

Remarcile ei au venit după ce un studiu academic, publicat în British Journal of Sociology, a arătat că cei din generaţia Z susţin că beau mai puţin alcool decât părinţii lor, deoarece se simt sub presiune pentru a performa academic, sunt mai conştienţi de sănătate şi nu vor să-şi piardă controlul.

„Am sentimentul că [această generaţie] poate rata greşelile şi sentimentul de a fi tânăr. Cred că sunt destul de bătrâni înainte de vremea lor”, a spus Phillips, adăugând că mulţi dintre tinerii cu care colaborează au „zone de confort restrânse” deoarece lucrează de acasă sau interacţionează în mare măsură cu colegii online şi au un număr mic de prieteni, dar cu aceeaşi mentalitate.

„Nu se află în situaţii sociale în aceeaşi măsură în care am fost noi, generaţiile dinaintea lor. Există pericolul ca lumea ta să devină doar interioară, iar asta poate provoca anxietate perpetuată. Lumea exterioară este mult mai înfricoşătoare pentru că nu ai experienţa necesară pentru a te descurca cu asta”, a spus psihoterapeutul.

Această tendinţă a fost exacerbată de pandemie, ce a dus la un număr mai mare de tineri care lucrează de la distanţă şi socializează mai rar.

Studiul, intitulat „Mai multe opţiuni… Mai puţin timp în „Cultura agitată” a „Generaţiei sensibile”: Individualizarea şi declinul consumului de alcool în rândul tinerilor adulţi din secolul XXI”, a constatat că 70% dintre tinerii chestionaţi au simţit că sunt supuşi unei presiuni mai mari decât părinţii lor. Pentru a obţine rezultate bune la învăţătură şi pentru a avea o carieră de succes, lăsându-le mai puţin timp pentru distracţii.

…..

Generaţia Z, sau Gen Z pe scurt, se succede milenialilor (sau Generaţiei Y) şi precede Generaţia Alpha. Naşterea celor din această generaţie a început în anul 1995 şi s-a terminat în anul 2010.

Leave A Comment

%d bloggers like this: