Cântarul ți-a confirmat că ai pus deja câteva kilograme? Grăsimea poate fi dăunătoare, așa că este important să îți faci anual teste de sânge, deoarece acestea reflectă, cel mai probabil, o creștere a nivelului de trigliceride.
Trigliceridele sunt grăsimi importante pentru organismul tău, dar prezența lor în exces poate face rău inimii și duce la alte probleme de sănătate.
Ce se întâmplă dacă avem prea multe trigliceride
Trigliceridele provin din alimentele pe care le mâncăm, însă ele sunt produse și de ficat, atunci când mâncăm alimente bogate în zahăr și amidon. Fie că ai consumat alimente care cresc trigliceridele, fie că organismul tău le produce, energia este fie utilizată, fie stocată.
Când corpul tău nu poate folosi toate trigliceridele pe care le consumă sau le produce, din păcate, acestea sunt depozitate ca celule grase.
La fel ca în cazul colesterolului, un număr mare de trigliceride poate bloca arterele, ceea ce duce, în timp, la atac de cord și chiar la accident vascular cerebral. Vestea bună este că există multe moduri prin care poți începe să reduci cantitatea de trigliceride și să îți aduci astfel corpul pe drumul cel bun.
Cum poți să reduci nivelul trigliceridelor
Să controlezi trigliceridele și nivelul colesterolului mărit poate fi o provocare ce se întinde pe durata întregii vieți. Un stil de viață sănătos implică o alimentație bună, adică să mănânci sănătos, să faci exerciții fizice în mod regulat, să te lași de fumat și să scapi de kilogramele în plus.
Unele persoane, pe lângă schimbările făcute în stilul de viață, au nevoie de medicamente pentru a-și reduce nivelul trigliceridelor din sânge.
Concentrează-te pe alimentele bogate în fibre dietetice
Fibrele au multe avantaje: te ajută să-ți umpli stomacul, fără să adaugi multe calorii în farfurie, și încetinesc procesul de digestie. De asemenea, ele ajută la scăderea nivelului trigliceridelor.
Potrivit unui studiu publicat în februarie 2019 în jurnalul Current Developments in Nutrition, fibrele alimentare pot reduce riscul de trigliceride ridicate la adulții tineri și de vârstă mijlocie care sunt supraponderali sau obezi 1.
Fibrele alimentare se găsesc în fructe, legume și leguminoase (linte), cât și în anumite tipuri de cereale. Exemple de surse bune de fibre: fasole de toate tipurile, semințe de in măcinate, semințe de dovleac, tărâțe de ovăz și tărâțe de orez, fulgii de ovăz, mazăre galbenă uscată, varza de Bruxelles, broccoli, zmeură și mure, orez sălbatic și paste din grâu integral. Făina albă trebuie evitată.
Alege grăsimile bune pentru inima ta
Deși pare greu de crezut, alegând tipul corespunzător de grăsimi se poate dovedi o alegere bună. Trebuie să eviți grăsimile nesănătoase pentru a menține un nivel scăzut al trigliceridelor. Este bine să cauți surse bune de grăsimi mononesaturate și polinesaturate, precum următoarele alimente: avocado, nucile românești, carnea de pui fără piele, uleiul de rapiță (canola) și uleiul de măsline.
Evită consumul de grăsimi trans, un tip de grăsime care se găsește în alimentele procesate, în cartofii prăjiți, chipsuri, biscuiți, prăjituri și margarină.
Limitează consumul de grăsimi saturate, care se găsesc în: carnea roșie, înghețată, brânză, preparatele cu unt, făcute la cuptor.
Optează pentru carnea de pește și renunță la carnea roșie
Știi deja că acizii grași Omega-3 se găsesc din abundență în carnea de pește. Acești acizi grași Omega-3 sunt benefici pentru inimă, ajută la buna funcționare a acestui organ și funcționează, de asemenea, pentru a reduce trigliceridele. Carnea roșie, pe de altă parte, este bogată în grăsimi saturate. Acestea sunt nocive pentru sănătatea inimii și contribuie la cantitatea de trigliceride.
Tipurile de peste bogate în Omega-3 sunt: somonul, macroul, păstrăvul de lac, heringul, tonul și sardinele.
Caută și alte surse de Omega-3
…..