10 moduri in care poti avea grija de ficatul tau

June 2, 2022
352 Views

Ficatul are un rol esențial în procesul de digestie și poate fi afectat nu doar de ce mănânci și de stilul tău de viață, ci și de anumite infecții, cum este Hepatita C sau chiar de cancer.

Iată câteva moduri la îndemână prin care îl poți menține sănătos cât mai mult timp.

1. Adoptă un stil de viață moderat și disciplinat
Ficatul tău detestă excesele, așa că asigură-te că ai o alimentație echilibrată, fără excese de dulciuri, sare, grăsimi, condimente picante, etc. Cheia unul stil de viață sănătos stă în moderație: dacă nu suferi de boli cronice poți consuma orice aliment, atâta timp cât nu devine definitoriu pentru mesele tale zilnice. De exemplu, o porție de cartofi prăjiți o dată pe lună nu îți vor distruge sănătatea, însă consumați zilnic, cu siguranță îți vor face rău.

2. Renunță la fumat și alcool
Tutunul, alcoolul, zahărul și grăsimile în exces sunt toxine pentru organism și implicit sunt prelucrate de ficat. Prin urmare, cu cât consumi mai multe substanțe toxice, ficatul are mai mult de muncit. Tutunul și alcoolul sunt printre cele mai periculoase și “grele” toxine.

Ficatul tău tratează alcoolul ca orice alt produs chimic toxic. Prea mult alcool poate copleși capacitatea ficatului de a-l descompune, iar acest lucru poate deteriora celulele și poate duce la ficatul gras, fibroză și ciroză. Abuzul de alcool prin consumul excesiv de alcool poate provoca, de asemenea, leziuni și accidente legate de alcool și poate agrava alte boli, cum ar fi bolile de inimă și formele de demență.

Recomandările pentru consumul de alcool variază de la o țară la alta, iar mărimea unei „unități” de alcool variază de asemenea. În SUA, de exemplu, cele mai recente recomandări sunt să nu se consume mai mult de două pahare pe zi pentru bărbați și unul pentru femei.

3. Respectă regula 80 / 20
Organismul tău are nevoie zilnic de alimente proaspete, neprocesate. Așa că asigură-te că un procent de 80% din alimentația ta este reprezentat de fructe, legume, nuci și semințe, lactate slabe și carne cu grăsime sănătoasă. Pentru restul de 20% poți păstra micile “răsfățuri”: făinoase, dulciuri, brânzeturi maturate etc.

4. Ascultă-ți senzația de foame și nu mânca excesiv
O supraîncărcare a sistemului digestiv este și ea dăunătoare ficatului, în special atunci când nu consumi atât de multe calorii fiindcă ai un stil de viață sedentar. Trebuie să găsești echilibrul între un program de masă regulat, nevoile nutritive ale organismului tău și senzația de foame. Dacă nu îți este foame, nu mânca o porție foarte mare de mâncare doar fiindcă “trebuie”.

5. Bea cafea
Pentru eliminarea toxinelor din organism, prin urină și materii fecale, sistemul tău digestiv, în special ficatul și rinichii, are nevoie de lichide. Apa trebuie să fie principala sursă de hidratare, fiindcă te scapă de grija zaharurilor sau a substanțelor mai puțin sănătoase existente în sucuri.

O serie de studii recente au arătat că o ceașcă de cafea este bună pentru ficat. Unul dintre aceste studii, „Coffee and Liver Health”, publicat în 2014 de Journal of Clinical Gastroenterology, a arătat că consumul regulat de cafea reduce cantitatea de grăsime din ficat, îmbunătățește fibroza și ciroza și reduce riscul de cancer 1. De asemenea, a fost demonstrat că consumul de cafea reduce riscul de boli de inimă, diabet și boli neurodegenerative.

Alte studii au arătat că cafeaua decofeinizată îmbunătățește și sănătatea ficatului și, astfel, efectele benefice provin probabil din alte componente decât cofeina, precum polifenolii. Mecanismele nu sunt încă sigure, dar între timp, dacă vrei să-ți ajuți ficatul, să bei câteva căni de cafea pe zi (de preferință neagră și neîndulcită) este o idee bună.

Ce mai poți face pentru un ficat sănătos

6. Fă mișcare

Leave A Comment

%d bloggers like this: