Legea prin care bonele și menajerele sunt plătite cu tichete de 15 lei a fost adoptată. Toți lucrătorii casnici sau ocazionali vor avea dreptul la pensie şi la asigurări publice de sănătate

April 24, 2022
347 Views

Bonele şi menajerele, dar și grădinarii sau alți lucrători ocazionali vor avea dreptul la pensie și la asigurări publice de sănătate. A fost promulgată legea care permite celor care lucrează pe cont propriu să îşi plătească direct și unele taxe. Noile reguli nu se vor aplica imediat: trebuie creată și o platformă informatică pentru astfel de plăți.

Andra este coafeză la un salon din Capitală. În timpul liber își rotunjește veniturile mergând acașă la prietene ca să le aranjeze pãrul.

Ca ea sunt sute de mii de români. În această categorie intră și menajerele, bonele, bucatăresele, șoferii sau grãdinarii, denumiți generic lucrători casnici. Unii dintre ei își câștigã traiul doar din astfel de colaborãri, fãrã, însã, sã plãteascã asigurãri sociale și implicit fãrã sã poatã beneficia de pensie sau de servicii medicale. Statul a venit cu o soluție. Sãptãmâna această a fost promulgatã legea prin care muncitorii ocazionali își pot plãți asigurãrile sociale la stat.

În schimbul muncii prestate menajerele, bonele, bucãtãresele și orice lucrãtor ocazional vor primi vouchere, în valoare de 15 lei bucata. Numãrul lor va fi negociat cu beneficiarul serviciului. Banii pentru munca prestatã vor putea fi ridicăți de la sediile Agențiilor de Ocupare a Forței de Muncã.

Un angajat are nevoie de cel puțin 85 de tichete pentru a primi calitatea de asigurat. Inclusiv șomerii pot fi plãțiți cu vouchere pentru colaborãri, fãrã sã le fie anulatã indemnizăția. Implementarea legii va atrage dupã sine majorarea prețurilor la serviciile prestate acasã, spun chiar prestatorii.

Prin taxarea muncitorilor casnici, statul vrea sã combatã atât evaziunea fiscală, cât și munca la negru. Întregul sistem de platã va fi fãcut printr-o platforma informatică, ale cãrei costuri sunt estimate la peste 4,5 milioane de euro și vor fi suportate prin PNRR.

Leave A Comment

%d bloggers like this: