Multe persoane care sufera un atac de panica au senzatia ca se simt rau din cauza unei probleme de sanatate necunoscute, fapt care nu face altceva decat sa le sporeasca anxietatea, intensificand astfel simptomele resimtite. Pe de alta parte, insa, daca pacientul isi da seama ca este vorba despre un atac de panica, va intelege ca viata nu ii este pusa in pericol si anxietatea se va estompa treptat.
Intrebarea este insa: cum iti dai seama ca e un atac de panica? Ei, bine, este destul de simplu – daca ai avut deja un atac de panica, inseamna ca stii deja care sunt simptomele si de fiecare data cand acestea apar, primul tau gand ar trebui sa fie ca ai de-a face cu un episod anxios, nicidecum cu o alta problema de sanatate.
Daca nu ai avut un alt atac de panica sau nu ai identifiat unul pana acum, trebuie sa iti monitorizezi starea si sa tragi anumite concluzii – de pilda, daca simptomele persista intre 5 si 20 de minute, iar apoi dispar subit ori daca se amelioreaza cand iesi dintr-un context neplacut, sunt sanse mari sa fie vorba despre un atac de panica. E recomandat, totusi, sa mergi la medic pentru stabilirea diagnosticului, astfel incat sa excluzi alte probleme de sanatate, precum afectiunile cardiace sau boli ale glandei tiroide.
Cum recunosti simptomele unui atac de panica in stadiu incipient
Este bine sa depistezi simptomele imediat ce apar, altfel acestea se vor propaga, tu te vei speria, hranind anxietatea, si vei avea de-a face cu un atac de panica foarte intens.
Simptomele atacului de panica sunt urmatoarele:
-Batai rapide ale inimii
-Senzatia de sufocare
-Transpiratii abundente, reci
-Greata, crampe abdominale si diaree
-Senzatia de lesin, confuzie, ameteli
-Agitatie, neliniste
-Furnicaturi la nivelul mainilor si nu numai
-Tremuratul mainilor
-Ganduri negre, senzatia iminenta ca ceva rau se va intampla
-Uscaciunea gurii.
Este foarte important sa faci imediat asocierea intre aceste simptome si atacul de panica – in acest fel, vei intelege ca este vorba despre anxietate, ceea ce inseamna ca vei stii ca, indiferent de cat de infricosatoare sunt simptomele resimtite, viata ta nu este pusa in pericol.
Dupa ce identifici atacul de panica, il poti opri cu cateva tehnici la indemana. Controlul respiratiei este, insa, cea mai eficienta metoda de a opri un atac de panica. Pe masura ce anxietatea te cuprinde, ai tendinta de a respira din ce in ce mai rapid si superficial, ceea ce inseamna ca te hiperventilezi.
….