PwC : Reducerea cotei de TVA la 5% ar duce la o scadere a facturii de circa 12%

March 11, 2022
150 Views

Creşterea accelerată a preţurilor la energie din ultimele luni şi impactul războiului din Ucraina impun statelor membre ale Uniunii Europene şi Comisiei Europene luarea unor măsuri rapide pentru atenuarea impactului financiar asupra consumatorilor finali şi a companiilor care se confruntă cu costuri de producţie mărite, susţin reprezentanţii PwC România.

“O măsură benefică ce poate fi adoptată de către România, care este în linie cu prevederile Directivei Europene de TVA şi care a fost adoptată deja de alte state membre, este reducerea cotei de TVA pentru livrarea de gaze naturale, electricitate sau de energie pentru încălzirea urbană. Aceasta s-ar aplica pentru livrările efectuate de companiile de distribuţie către consumatorii finali. Deşi au fost proiecte de lege transmise pentru dezbatere în Parlament, măsura nu a fost adoptată până la acest moment. În schimb, un proiect de lege care prevede reducerea cotei de TVA la 5% pentru livrările de benzină cu plumb, fără plumb, gaz petrolier lichefiat şi motorină a ajuns în dezbatere în Senat”, se menţionează în analiza realizată de Inge Abdulcair, Director PwC România, şi Emilia Dănilă, Manager PwC România.

Într-un document publicat în data de 8 martie, Comisia Europeană menţionează că statele membre au luat măsuri pentru a atenua impactul creşterii preţului la electricitate şi gaze naturale prin reducerea temporară a cotei de TVA (19 state), accelerarea implementării energiei regenerabile, acordarea de ajutoare de stat pentru reducerea costurilor cu energia pentru utilizatorii finali, salvgardare pentru evitarea deconectărilor de la reţeaua de energie electrică. Alte măsuri au fost cele temporare de compensare şi sprijin direct utilizatorilor finali, inclusiv grupurilor expuse riscului, ajutoare de stat oferite către companii şi industrii în linie cu prevederile europene de ajutor de stat, amânarea temporară a plăţii facturilor.

Conform specialiştilor PwC, reducerea cotei de TVA la 5% ar duce la o scădere a facturii de circa 12%. 

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: