Semne care iti arata ca esti dependent de zahar

February 27, 2022
415 Views

Nu doar ca poftesti la fiecare prajitura cu care te „intalnesti” vizual, dar simti ca nu poate sa treaca nicio zi fara sa mananci ceva dulce? Ori visezi cu ochii deschisi la o reteta sau iti faci drum pe la cofetaria preferata? Poate ca nu realizezi, dar dependenta de zahar este… ca orice alta dependenta. Iata cum iti dai seama ca relatia ta cu zaharul si dulciurile este una nesanatoasa.

Desi depinde de fiecare persoana, nivelul de cativitate fizica si eventuale patologii, pentru un adult sanatos American Heart Association recomandă ca medie, nu mai mult de 6 lingurițe (25 grame) de zahăr adăugat pe zi pentru femei și 9 lingurițe (36 grame) pentru bărbați. Când mâncați zahăr în exces, insulina suplimentară din fluxul sanguin vă poate afecta arterele de pe tot corpul, generand inflamatia peretilor vasculari, care devin mai grosi si rigizi. Acest lucru suprasolicita inima și o deteriorează în timp, ducand la boli de inimă, cum ar fi insuficiența cardiacă, atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale.

Experții recomandă să beți 6-8 pahare de apă în fiecare zi pentru ca oxigenul să curgă liber în corpul dumneavoastră și să ajute rinichii și colonul să elimine deșeurile. Astfel, ajută la eliminarea excesului de zahăr din corp, care nu a fost folosit de creier si muschi.

Unele studii au sugerat că zahărul genereaza la fel de multa dependenta ca si cocaina, insa probabil ca seamănă mult mai mult cu dependența de cofeină sau nicotină. Oamenii se bucură adesea de eliberarea de dopamină in creier, pe care o stimuleaza consumul de zahăr. Dar, datorită naturii dependente a zahărului, efectele pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi obezitatea și diabetul, reprezintă un risc al excesului.

Teoria dependenței de zahăr face legătura între știința alimentară și neuroștiință și între nutriție și psihologie.

O lucrare fundamentală a lui Glass și McAtee a imaginat un viitor pentru sănătatea publică care integrează științele naturale și comportamentale în ceea ce privește studiul sănătății. Cadrul lor pe mai multe niveluri extinde „fluxul de cauzalitate” pentru a include atât influențele sociale, cât și cele biologice. Comportamentul alimentar este un exemplu de fenomen care rezultă din interacțiunile sinergice între nivelurile biologice (foame) și social (indicii de alimentație). O mare parte din cercetările legate de apetit nu includ termenul „dependență alimentară”, probabil din cauza stigmatelor culturale asociate cu dependența.

Există dovezi puternice ale existenței dependenței de zahăr, atât la nivel preclinic, cât și clinic, în special: utilizarea unor cantități mai mari și pentru o perioadă mai lungă decât cea prevăzută, dorința, utilizarea periculoasă, toleranța și retragerea. Dintr-o perspectivă evolutivă, trebuie să considerăm dependența ca pe o trăsătură normală care a permis oamenilor să supraviețuiască în condiții primitive când hrana era deficitară. Pe măsură ce am evoluat cultural, circuitele neuronale implicate în comportamentele de dependență au devenit disfuncționale și, în loc să ne ajute să supraviețuim, ele ne compromit de fapt sănătatea. Dintr-o perspectivă revoluționară, înțelegerea complexităților moleculare și neurologice/psihologice ale dependenței (zahăr, droguri de abuz) va permite descoperirea de noi terapii (farmacologice și non-farmacologice) și posibila gestionare a cel puțin unui factor crucial în apariția obezitatea.

Iata care sunt semnele care iti arata ca esti dependent de zahar:

Mananci din ce in ce mai mult
Ca in cazul oricarei alte dependente, odata cu trecerea timpului, simti nevoia sa maresti doza. Suna infricosator, dar asa functioneaza organismul tau.

Jennifer McDaniel, de la Academia de Nutritie si Dietetica SUA spune ca „pentru unii dintre noi, cu cat ne obisnuim mai mult cu un ritual alimentar, cum ar fi de exemplu jumatate de ciocolata dupa pranz sau o inghetata seara, cu atat mai repede creierul nostru devine insensibil la acea cantitate si cere mai multa inghetata, sau inghetata plus sos de ciocolata, pentru a atinge acelasi nivel de satisfactie.”

Multe pofte de zahăr provin dintr-un dezechilibru al zahărului din sânge. Când corpul tău ingerează zahăr, glicemia crește și organismul eliberează insulină pentru a o reduce la un nivel mai sigur. Dacă insulina aduce nivelul zahărului din sânge la un nivel prea scăzut, așa cum se întâmplă adesea, corpul tău tânjește alimente care să-l ridice și să-ți crească energia.

Exagerezi si in alte planuri
In cazul dependentilor, personalitatea se adapteaza unui pattern inclinat mai degraba catre „am nevoie de asta” in loc de „imi place asta”. De multe ori, acest comportament se observa nu doar in cazul zaharului, ci si in alte domenii: iti cumperi prea multe rochii, de exemplu.

In plus, acest comportament nu este unul constient, de aceea se poate sa nu realizezi ca „acumulezi” prea multe, decat la o analiza in detaliu, cum probabil vei face in acest moment.

Nu poftesti doar la dulciuri
Toti carbohidratii devin zahar in organismul tau, de aceea dependenta ta nu se refera doar la ciocolata sau bomboane. Patiseria, painea in exces, covrigeii, chipsurile, toate aceste gustari care aparent nu au nicio legatura cu dulciurile, iti intaresc dependenta de zahar.

Asadar, nu te mai gandi la dulciuri doar in sens propriu, ci abordeaza toti carbohidratii ca sursa de zahar in sange.

Ai cazuri de dependenta de alcool in familie

…..

Foto : shutterstock.com

Leave A Comment

%d bloggers like this: