Cafeaua si ceaiul reduc riscul de dementa (studiu)

December 7, 2021
448 Views

Consumul de cafea sau ceai scade riscul de accident vascular cerebral și demență, iar cel mai mare beneficiu a fost asociat cu consumul ambelor băuturi, sugerează o nouă cercetare publicată în PLOS Medicine.

Cercetătorii au descoperit că la persoanele care au băut 2 – 3 căni de cafea și 2 – 3 căni de ceai pe zi a scăzut cu 30% incidența accidentului vascular cerebral și cu 28% riscul de demență față de cei care nu au băut.

„Din perspectiva sănătății generale, deoarece consumatorii obișnuiți de ceai și cafea reprezintă un procent atât de mare din populație și deoarece aceste băuturi tind să fie consumate în mod obișnuit de-a lungul vieții adulte, chiar și micile beneficii potențiale pentru sănătate sau riscuri asociate cu consumul de ceai și cafea pot avea implicații importante asupra sănătății”, notează cercetătorii.

În timp ce studiile anterioare au arătat beneficii semnificative pentru sănătate ale consumului moderat de cafea și ceai separat, puțini au examinat efectul consumului ambelor.

Ce au constatant cercetătorii
Cercetătorii au înrolat 365.682 de participanți de la Biobank din Marea Britanie pentru analiza consumului de cafea și ceai și riscul de accident vascular cerebral și demență și 13.352 de participanți pentru analiza demenței după un accident vascular cerebral.

În timpul unei urmăriri de 11,4 ani, 2,8% dintre participanți au suferit un accident vascular cerebral și 1,4% au dezvoltat demență.

După ajustarea unor factori de confuzie, cercetătorii au constatat că riscul de accident vascular cerebral a fost cu 10% mai mic la cei care au băut de la o jumătate de ceașcă până la o ceașcă de cafea pe zi și cu 8% mai mic la cei care au consumat mai mult de două căni pe zi. Consumatorii de ceai care au consumat mai mult de două căni pe zi au înregistrat o reducere cu 16% a riscului de accident vascular cerebral.

Cei care au băut zilnic atât cafea, cât și ceai au avut cel mai mare beneficiu. Consumul a 2-3 căni de cafea și 2-3 căni de ceai a scăzut riscul de accident vascular cerebral cu 32% și riscul de demență cu 28%.

Consumul ambelor băuturi a oferit beneficii semnificativ mai mari decât consumul doar de cafea sau doar de ceai, cu un risc cu 11% mai mic de accident vascular cerebral, un risc cu 8% mai mic de demență și cu 18% mai mic risc pentru demență vasculară.

Printre participanții care au suferit un accident vascular cerebral în perioada de urmărire, consumul a 2-3 căni de cafea a fost asociat cu un risc cu 20% mai mic de demență post-accident vascular cerebral și pentru cei care au băut atât cafea, cât și ceai. 1 cana de cafea și 2-3 căni de ceai pe zi) riscul de demență post AVC a fost redus cu 50%.

Nu a existat o asociere semnificativă între consumul de cafea și ceai și riscul de accident vascular cerebral hemoragic sau boala Alzheimer.

Care sunt alte beneficii ale consumului de cafea și ceai

…..

Foto: Shutterstock

Leave A Comment