Motivele pentru care medicii recomandă vaccinarea sezonieră antigripală VIDEO

November 18, 2021
275 Views

În plin val patru al pandemiei de Covid-19, un alt duşman invizibil pândeşte odată cu sosirea sezonului rece. Este vorba despre gripa, infecţie cu potenţial mare de răspândire, mai ales în rândul copiilor.

Medicii spun că gripa se transmite la fel de uşor ca virusul Sars-CoV-2.

”Şi virusul gripal se transmite şi înainte de debutul simptomelor cu 2-3 zile, dar şi după 4-5 zile de la debutul gripei, ceea ce face ca riscul de contaminare să fie crescut”, a explicat dr. Gina Anica, medic pediatru SJU Buzău.

Medicii se aşteaptă la o perioadă dificilă, odată cu redeschiderea şcolilor şi grădiniţelor, deoarece gripa şi Covid-19 dezvoltă simptome asemănătoare şi este foarte greu să le diferenţieze, la prima vedere.

„Având în vedere că acum, copiii merg din nou la grădiniţă şi la şcoală şi că vor sta mai mult timp în colectivitate, în spaţii închise, care nici nu mai pot fi aerisite prea des, din cauza frigului, există riscul să apară tot mai multe cazuri de gripă, ne aşteptăm la lucrul acesta. Cei mai vulnerabili la gripă aş putea spune că sunt sugarii şi copiii mici până în vârsta de 3 ani, dar şi copiii cu comorbidităţi, cu obezitate, boli respiratorii sau alte boli cronice”, spune dr. Gina Anica.

Anul acesta, este mai recomandat ca niciodată ca vaccinul antigripal să fie administrat la cât mai mulţi copii, deoarece la cei mici, gripa poate dezvolta forme mai grave decât infecţia cu SARS-CoV-2.

„În toate tipurile de infecţii respiratorii, fie că vorbim de infecţia cu SARS-CoV-2, fie de gripă, vaccinul este cea mai sigură cale de prevenire. Trebuie ştiut însă că şi igiena riguroasă a mâinilor, strănutul în cot, evitarea spaţiilor aglomerate, alimentaţia sănătoasă, mişcarea sunt la fel de importante şi pot ajuta”, declară medicul buzoian.

În judeţul Buzău, campania de vaccinare antigripală a debutat în a doua jumătate a lunii octombrie, primi imunizaţi fiind copiii cu vârsta până la 3 ani.

Leave A Comment