Jumătate dintre români au datorii iar trei sferturi nu simt presiunea morală să le plătească la timp

November 18, 2021
255 Views

Jumătate din români au datorii, iar 77% nu simt presiunea morală să le plătească la timp, arată cel mai recent studiu realizat de Kruk România.

“Ne-am propus să sondăm modul în care percep românii presiunea datoriilor într-un an în care efectele pandemiei menţin îndatorarea populaţiei pe tendinţă crescătoare, dar şi în condiţiile în care cercetările derulate anterior ne-au relevat că responsabilitatea datoriei este scăzută. Rezultatele studiului din anul 2021 ne arată că acest specific cultural persistă: 47% dintre românii întrebaţi declară că au datorii, iar 39% spun că nu şi le plătesc la scadenţă”, a afirmat Cosmina Marinescu, CEO Kruk România.

Din studiu reiese că numai 8% dintre români achită datoriile cu simţ de răspundere, iar 77% nu au senzaţia de presiune morală când nu le achită. În plus, dintre respondenţii chestionaţi, 43% nu consideră că ar trebui plătite datoriile pentru că aşa este corect, deşi trei sferturi dintre ei cred că persoanele care nu înapoiază ce au împrumutat nu sunt de încredere. Mai mult, 88% ar vrea să fie recompensaţi pentru plata datoriilor la timp.

Aproape o treime dintre cei cu credite depăşesc scadenţa de 30 de zile.

Studiul mai arată că pentru 16% dintre românii cu credite plata acestora nu este prioritară. Totodată, 3% dintre români mai cred că nu li se poate întâmpla nimic dacă nu-şi achită datoriile la timp.

“Cu alte cuvinte, nu cunosc sau nu înţeleg consecinţele legale, cu atât mai puţin etice, ale neplăţii la scadenţă, iar noi ne-am intersectat de multe ori cu provocarea de a încerca să explicăm clienţilor care refuză soluţiile amiabile că adresarea în instanţă este o măsură firească. Tocmai de aceea investim în acţiuni de conştientizare, cum este şi campania ‘Ziua Fără Datorii’, prin care încercăm să responsabilizăm suplimentar românii faţă de ideea de a datora, astfel încât să cunoască şi să respecte obligaţia legală şi morală de a achita la timp restanţele. Cu acest scop, le punem la dispoziţie şi instrumente gratuite pentru calcularea bugetului personal şi managementul propriilor datorii, precum e-kruk.ro”, declară Liviu Costică, COO Kruk România.

Studiul realizat de Kruk mai arată că jumătate dintre români nu fac economii într-o lună obişnuită, dar, aproape în acelaşi procent, au datorii.

…..

Leave A Comment