De ce nutrienți are nevoie organismul odată cu înaintarea în vârstă?

November 11, 2021
214 Views

De ce nutrienți are nevoie organismul odată cu înaintarea în vârstă?

Deși probabil crezi că poți obține toți nutrienții esențiali organismului din fructe, legume și alte alimente neprocesate, adevărul este că pe măsură ce înaintezi în vârstă schimbările hormonale fac din ce în ce mai dificilă asigurarea aportului necesar pentru anumite vitamine și minerale.

Iată cu ce nutrienți-cheie ar trebui să îți completezi dieta pentru a rămâne în formă!

Calciu
Odată cu înaintarea în vârstă, poți începe să pierzi mai mult calciu decât absorbi. Acest lucru poate face oasele să se rupă mai ușor (osteoporoză), în special în cazul femeilor la menopauză.

Calciul ajută mușchii, nervii, celulele și vasele de sânge să funcționeze corect. Cea mai mare parte de calciu o obții din oase, care la rândul ei, provine din alimentația ta.

Femeile care au peste 50 de ani și bărbații de peste 70 de ani ar trebui să primească un aport de calciu cu aproximativ 20% mai mult decât alți adulți.

Laptele, iaurtul și brânza sunt surse bune de calciu.

Vitamina B12
Vitamina B12 ajută la formarea sângelui și a celulelor nervoase.

Vitamina B12 poate fi obținută în mod natural din alimente de origine animală, cum ar fi carnea, peștele, ouăle și lactatele. Pastilele, injecțiile și alimentele „fortificate cu B12”, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, sunt, de asemenea, alte surse de vitamina B12.

Până la 30% dintre persoanele de peste 50 de ani au gastrită atrofică, ceea ce face ca organismul să absoarbă vitamina B12 mai greu, din alimente. Antiacidele, unele medicamente și intervențiile chirurgicale de slăbire pot contribui la lipsa de vitmaina B12.

Vitamina D
Corpul tău are nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul. Deci, ia-le în același timp pentru a ajuta la prevenirea osteoporozei. Vitamina D ajută, de asemenea, mușchii, nervii și sistemul imunitar să funcționeze corect.

Majoritatea oamenilor primesc oarecare cantitate de vitamina D de la soare, dar corpul tău este mai puțin capabil să transforme razele solare în vitamina D pe măsură ce îmbătrânești.

Este mai greu să obții această vitamină din alimentație, dar peștele gras, precum somonul, macroul și sardinele sunt o sursă bună de vitamina D.

Vitamina B6
Corpul tău folosește vitamina B6 pentru a lupta împotriva germenilor și pentru a produce energie. De asemenea, ajută la creșterea creierului bebelușilor.

Pe măsură ce îmbătrânești ai nevoie de mai multă vitamina B6.

Unii cercetători au găsit legături între nivelurile ridicate de vitamina B6 din sânge la vârstnici și o memorie mai bună, dar nu pare să îmbunătățească abilitățile mentale la persoanele cu demență.

Năutul este o sursă ușoară și ieftină de vitamina B6. La fel sunt ficatul, peștele gras și cerealele pentru micul dejun.

Magneziu
Magneziul este un mineral esențial pentru funcționarea organismului, asigurându-ți oase puternice. Magneziul, de asemenea, ajută la menținerea normală a tensiunii arteriale, a glicemiei, dar și a unui ritm cardiac stabil.

Poți obține magneziu consumând nuci, semințe și verdeață cu frunze, dar persoanele în vârstă tind să mănânce mai puțin.

În plus, este mai probabil ca odată cu vârsta să ai probleme de sănătate pe termen lung sau să iei multe medicamente, ceea ce îți pot produce un deficit de magneziu.

Probiotice
Aceste bacterii „prietenoase” sunt bune pentru intestinul tău. Le obțineți din alimente fermentate, precum iaurtul sau varza murată sau din suplimente.

Probioticele te pot ajuta în cazul problemelor digestive, cum ar fi diareea sau sindromul colonului iritabil și chiar te pot proteja împotriva alergiilor.

Dacă ai probleme de sănătate sau un sistem imunitar slăbit, discută mai întâi cu medicul tău înainte de a lua probiotice!

Omega-3

……

Leave A Comment