Consiliul Județean Cluj a facut lucrari de intretinere in 2021 pe drumul de acces în zona turistică Răchițele – Prislop – Ic Ponor

2016

https://www.stiridecluj.ro/politic/cum-arata-drumul-turistic-rachitele-ic-ponor-finalizat-greu-dupa-9-ani-de-lucrari

Cum arată drumul turistic Răchiţele – Ic Ponor, finalizat greu după 9 ani de lucrări

 

 

Drumul turistic Răchiţele – Ic Ponor a fost finalizat și dat în folosință.

 

Valoarea totală a proiectului este de 65.341,234,45 lei, TVA inclus, din care contribuția Fondului European de Dezvoltare Regională a fost de 29.028.070,06 lei, respectiv cea din bugetul statului român de 3.859.223,16 lei.

 

Beneficiarii proiectului sunt cetățenii comunei Mărgău, proprietarii de pensiuni turistice și turiştii care frecventează zona, autoritățile locale și județene, precum și întreaga Regiune de Dezvoltare Nord-Vest. Obiectivul proiectului îl reprezintă dezvoltarea durabilă a zonei economice Răchiţele – Prislop – Ic Ponor şi crearea premiselor necesare dezvoltării iniţiativei private şi, implicit, crearea de noi locuri de muncă. Prin modernizarea infrastructurii rutiere se va asigura scoaterea din izolare a ariei geografice de pe teritoriul comunei Mărgău, zonă cu potenţial turistic şi economic ridicat având în vedere zona carstică Padiş. Drumul judeţean  modernizat, în lungime totală de 20,5 km, va asigura accesul la coridorul de transport naţional DN1, rezultatele acestui proiect fiind vizibile prin îmbunătăţirea accesibilităţii şi mobilităţii populaţiei, bunurilor şi serviciilor, în vederea stimulării dezvoltării economice a zonei.

 

Reabilitarea celor aproape 21 de km de drum județean, cuprinşi între localitatea Răchiţele şi zona turistică Padiş, contribuie atât la creşterea nivelului de trai al locuitorilor, cât şi la dezvoltarea zonei, care până nu demult era limitată de starea de degradare generală a drumurilor existente. Îmbunătăţirea traficului rutier, cu preponderenţă în orele de vârf şi în weekend, prin evitarea blocajelor rutiere şi prin diminuarea timpului de acces la punctele de interes turistic – cascadă, peşteri – şi crearea unor premise optime pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a circulaţiei reprezintă efectele imediate ale modernizării acestei artere”, a declarat Marius Mînzat, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.

 

Drumul, a cărui lățime a părții carosabile variază între 4,00 și 6,00 m, conform normativelor în vigoare, a fost prevăzut cu acostamente de 0,5-1,00 m, șanțuri și rigole pentru asigurarea scurgerii şi evacuării apelor pluviale, podețe și poduri, parcări, benzi de încrucișare, parapeți, piatră de sârmă pentru protecție împotriva alunecărilor, terasamente și maluri consolidate, semnalizare rutieră verticală şi orizontală, precum și alte lucrări specifice care au contribuit la creșterea vitezei de deplasare a autovehiculelor între 20-50km/h.

noiembrie 2021

COMUNICAT DE PRESĂ

Consiliul Județean a recepționat lucrările de modernizare a drumului de acces în zona turistică Răchițele – Prislop – Ic Ponor

 

Consiliul Județean Cluj a realizat recepția finală a lucrărilor de modernizare și reabilitare din cadrul proiectului ”Modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchițele – Prislop – Ic Ponor”. Acesta a vizat un sector de drum în lungime de 20,5 kilometri, parte a drumului județean DJ 108C.

De mare amploare și complexitate, determinate inclusiv de condițiile specifice reliefului muntos din zonă, lucrările au constat în realizarea sistemului rutier, de la fundație până la așternerea a două straturi de asfalt. De asemenea, au fost realizate elemente de scurgere a apelor (șanțuri, rigole, drenuri, 9 poduri noi și repararea a 131 de podețe), ziduri de sprijin și gabioane, elemente de siguranță (plasă de protecție împotriva căderii pietrelor și alunecărilor de teren, parapeți metalici în zonele unde acest lucru s-a impus), precum și lucrări de marcaje și semnalizare rutieră.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj”Am realizat recepția finală a lucrărilor la acest proiect european ce a generat un enorm impact pozitiv in zonă. Investiția a creat premisele unei dezvoltări accelerate a acestui întreg areal, afectat anterior de starea de degradare generală a drumurilor. Au fost asigurate, astfel, condițiile pentru crearea a numeroase locuri de muncă și pentru atragerea de noi investiții, pentru o dezvoltare durabilă inclusiv din punct de vedere al mediului înconjurător, prin valorificarea eficientă a potențialului natural al regiunii și includerea într-un circuit regional-național.”

Pe parcursul implementării proiectului au fost create peste 1.500 de locuri de muncă directe și au fost deschise peste 50 de afaceri noi. Odată cu finalizarea lucrărilor s-a înregistrat, de asemenea, creșterea vitezei de deplasare în zonă precum și intensificarea traficului rutier.

 

Perioada de 5 ani , 2016 -2021 a fost perioada de GARANTIE a lucrarilor .

Abia in 2021 Consiliul Judetean Cluj  a intervenit cu lucrari de intretinere pe acest drum , deoarece firma SC DRUMURI SI PODURI , entitate a Consiliului Judetean , firma care a executat lucrarile aflate in GARANTIE  a intrat in FALIMENT

Consiliul Județean a recepționat in 2021 doar lucrarile de intretinere facute in cursul anului 2021

Leave A Comment

%d bloggers like this: