Ulei esențial de tămâie: ce beneficii are și când este contraindicat

November 5, 2021
199 Views

Uleiul esențial de tămâie este unul dintre cele peste 90 de tipuri de uleiuri esențiale în domeniul aromoterapiei, deoarece are un miros dulce, picant și lemnos.

Ce sunt uleiurile esențiale
Uleiurile esențiale sunt făcute din părți de flori, ierburi și copaci, cum ar fi petale, rădăcini, coji și scoarță.

Uleiurile esențiale poartă această denumire, pentru că îi dau plantei „esența” sau parfumul, iar fiecare are propriul miros și beneficii pentru sănătate.

Uleiurile esențiale pot fi inhalate sau diluate și aplicate pe piele.

Cum se face uleiul esențial de tămâie
Uleiul esențial de tămâie este preparat prin distilarea cu abur a rășinii arborelui Boswellia care se găsește în Africa și Orientul Mijlociu.

Uleiul esențial de tămâie este extras din seva arborelui Boswelia atunci când scoarța este tăiată. Rășina este lăsată să se întărească și apoi este răzuită de pe copac. Deși poate fi folosită fără apă, rășina este fiartă la abur pentru a face ulei esențial de tămâie.

Beneficii ulei esențial de tămâie
Uleiul esențial de tămâie nu este unul dintre cele mai utilizate, dar are potențiale beneficii pentru sănătate.

1. Poate lupta împotriva anumitor tipuri de cancer

Cercetările au demonstrat că acidul boswellic ar putea împiedica răspândirea celulelor canceroase.

Conform studiilor efectuate în eprubetă, tămâia poate ajuta la combaterea și reprimarea:

• tumorile cerebrale;
• cancerului de sân;
• cancerului de prostată;
• cancerului pancreatic;
• cancerului de colon;
• cancerului de piele.

Uleiul esențial de tămâie poate distinge celulele canceroase de celulele normale și poate suprima viabilitatea celulelor canceroase. Într-un studiu1 asupra cancerului de sân, cercetătorii au descoperit că tămâia suprimă progresia tumorii.

2. Poate reduce simptomele în caz de artrită

Tămâia este benefică pentru afecțiuni dureroase, cum ar fi artrita.

Tămâia este o substanță antiinflamatoare, care poate ajuta la ameliorarea durerii și a simptomelor artritei. Tămâia nu doar ameliorează durerea, ci poate viza însăși inflamația.

Cercetările2 au arătat că tămâia a fost mai eficientă decât placebo atunci când a fost vorba de gestionarea umflăturilor, durerii și mișcărilor articulațiilor asociate cu artrita.

Alt studiu3 a concluzionat că uleiul esențial de tămâie poate fi benefic pentru a ameliora rigiditatea articulară de dimineață și poate chiar ajuta la reducerea dependenței de antiinflamatoare nesteroidiene.

Uleiul esențial de tămâie poate fi utilizat local pe mușchii și articulațiile inflamate, precum și pe cale orală.

3. Poate acționa ca un analgezic

Un studiu4 a constatat că tămâia a crescut pragul de durere și toleranța la durere la participanți. Sunt necesare mai multe studii pentru a confirma eficiența acestui tratament ca tratament al durerii și dacă este o alternativă potențială la antiinflamatoare nesteroidiene.

4. Poate îmbunătăți funcția intestinală

Uleiul esențial de tămâie poate ajuta la îmbunătățirea sănătății intestinale, a digestiei și la ameliorarea tulburărilor digestive, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă.

Un mic studiu5 a constatat că tămâia a fost la fel de eficientă ca Mesalazina, care este un medicament prescris pentru a trata simptomele lui Crohn.

Un alt studiu6 în care participanții cu colită ulcerativă au primit o doză zilnică de tămâie timp de șase săptămâni a constatat că este la fel de eficientă ca medicamentele farmaceutice prescrise pentru gestionarea afecțiunii.

5. Poate ameliora astmul

Uleiul esențial de tămâie poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea simptomelor și la gestionarea astmului și a bronșitei.

Într-un studiu7 de 6 săptămâni, 70% dintre participanții cu astm bronșic cărora li s-a administrat tămâie în detrimentul unui placebo au prezentat mai puține crize de astm, precum și mai puține situații de respirație șuierătoare și dificultăți de respirație.

6. Menține sănătatea orală

…..

Leave A Comment