Fructele goji: beneficii și contraindicații

November 3, 2021
45 Views

Sărace din punct de vedere caloric, însă bogate din punct de vedere nutrițional, fructele goji sunt o sursă bogată de fibre și un puternic antioxidant, fiind un ajutor de preț în lupta cu virusurile și bacteriile.

Fructele goji: beneficii și contraindicații

Fructele de goji, cunoscute și sub numele popular de cătină de garduri, sunt fructe ale plantei lemnoase Lycium Chinese, originară din China, ori ale plantei Lycium Barbarum, originară din Tibet. Studiile realizate recent au scos la iveală faptul că această plantă aparent banală are o mulțime de proprietăți extrem de benefice pentru organismul uman.

Sărace din punct de vedere caloric, însă bogate din punct de vedere nutrițional, fructele goji sunt o sursă bogată de fibre și un puternic antioxidant, fiind un ajutor de preț în lupta cu virusurile și bacteriile.

Consumate de regulă crude, aceste fructe pot fi integrate în alimentație și deshidratate, sub formă de pudră sau chiar în sucuri – oricare ar fi forma în care sunt consumate, fructele goji au o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Iată ce calități nutriționale are ¼ cană de goji deshidratate: 100 de calorii, 0 g de grăsimi, 3 g de fibre, 13 g de zahăr, 4 g de proteine, 140% din doza zilnică de vitamina A recomandată, 35-163% din doză zilnică de vitamina C recomandată, 100% din doză zilnică recomandată de vitamina B2, 91% din doză zilnică recomandată de seleniu, 100% din doză zilnică de fier recomandată, 10% din doză zilnică de calciu recomandată, 18 aminoacizi, 5 tipuri de acizi grași nesaturați, beta-caroten, licopen și luteină.

De ce sunt fructele de goji atât de bune?
Goji sunt considerate un super-aliment deoarece conțin compuși fitochimici produși de plante. Compușii fitochimici din fructele de goji includ polizaharide, beta-caroten și zeaxantină.

Polizaharidele sunt componentele principale ale fructelor de goji. Acestea sunt o sursă esențială de fibre alimentare. Un studiu pe șoareci în vârstă a constatat că polizaharidele din fructele de goji au ajutat la îmbunătățirea funcției imunitare și la creșterea activității antioxidante totale în organism.

Beta-carotenul este responsabil pentru pigmentul de culoare roșu-portocaliu din fructele de goji. Beta-carotenul este vital pentru sănătatea ochilor, oaselor, pielii și pentru dezvoltarea celulelor. Cantitatea de beta-caroten din fructele de goji este printre cele mai mari dintre toate plantele comestibile.

Zeaxantina joacă un rol crucial în susținerea sistemului imunitar. Mulți cercetători cred că zeaxantina poate preveni degrenescența maculară, o afectare progresivă a vederii care apare atunci când partea centrală a retinei – sau macula – se deteriorează.

Top beneficii fructe goji
Sursă bogată de antioxidanți și nutrienți
Fructele goji sunt atât de sănătoase pentru că sunt bogate în antioxidanți care ajută sistemul imunitar să lupte cu inflamația, eliminând radicalii liberi. Totodată, fructele goji au un conținut ridicat și de vitamine și minerale, acestea având mai mult beta-caroten decât morcovii, dar și mai mult fier decât spanacul.

Susțin sistemul imunitar
Antioxidanții din goji sunt recunoscuți pentru calitățile lor de stimulare a imunității și pentru capacitatea de a lupta împotriva radicalilor liberi dăunători și a inflamației.
Goji conțin cantități mari de vitamine A și C, la fel ca alte fructe de pădure, printre care afinele și zmeura. Vitaminele A și C sunt vitale pentru construirea imunității și prevenirea bolilor, de la răceala obișnuită până la cancer.

Ingredient esențial pentru ochi sănătoși

…..

Reține!

• Fructele de goji proaspete și uscate nu provoacă de obicei efecte secundare sau reacții adverse la persoanele sănătoase.
• S-a dovedit că suplimentele cu goji sunt sigure pentru majoritatea oamenilor atunci când sunt consumate timp de minim 3 luni, cu efecte secundare destul de rare, cum ar fi reacții alergice și sensibilitate la lumina soarelui.
• Dacă te gândești să iei suplimente cu fructe de goji, ar trebui să te consulți mai întâi cu medicul tău.

Foto: Shutterstock

Leave A Comment

%d bloggers like this: