Ardeiul iute, secretul pentru o viață mai lungă? (studiu)

October 9, 2021
482 Views

Dacă îți plac ardeii iuți, iată câteva vești bune. Noile cercetări, care au fost prezentate în cadrul American Heart Association’s Scientific Sessions 2020, sugerează că aceștia îți scad riscul de a muri din cauza bolilor de inimă sau a cancerului și cresc șansele de longevitate.

Ce face ardeii atât de iuți?
Principalul compus care le dă gustul intens ardeilor iuți este un fitonutrient numit capsaicină. „Capsaicina se atașează la receptorii de pe papilele gustative care detectează temperatura și trimit semnale de căldură către creier”, explică Wendy Bazilian, autorul cărții Eat Clean, Stay Lean.

Senzația de căldură intensă pe care o simți când consumi ardei are legătură cu nivelul de capsaicină pe care îl conține. Pentru a afla cât de picant este un anumit tip de ardei iute, consumatorii se pot folosi de scara Scoville, care clasifică soiurile de la cel mai puțin picant până la cel mai intens, pe baza concentrației lor de capsaicină.

Beneficii ale ardeiului iute pentru sănătate
Consumul de ardei iute poate aduce, de asemenea, o mulțime de beneficii pentru sănătate. Cercetările sugerează că anumite produse bogate în capsaicină, cum ar fi ardeiul de cayenne, pot ajuta consumatorii să slăbească prin reducerea poftei de mâncare și îmbunătățirea abilităților corpului de a arde calorii. Mai mult, s-a demonstrat că ardeiul de cayenne ajută la eliberarea sinusurilor, la calmarea durerii și la reducerea dezvoltării unor bacterii.

Pentru a profita de beneficiile ardeilor iuți, alege soiuri care nu sunt prea sus pe scara Scoville și integrează-le în mese gustoase, mai degrabă decât să le consumi direct. „În acest fel, impactul asupra limbii, esofagului și stomacului este și mai redus”, explică Bazilian.

Un nou studiu a descoperit că ardeii iuți reduc cu 23% riscul de a muri de boli de inimă
Noul studiu privind ardeiul iute a analizat mai mult de 4.729 de studii anterioare din cinci baze de date de sănătate internaționale, care au inclus înregistrările privind sănătatea și dieta a mai mult de 570.000 de persoane din SUA, China, Iran și Italia. Studiile au descoperit că persoanele care au mâncat ardei iute au avut un risc cu 26% mai mic de a muri din cauza bolilor de inimă, un risc cu 23% mai scăzut de a muri din cauza cancerului și un risc cu 25% mai mic de a muri din orice cauză, comparativ cu persoanele care l-au mâncat rar sau niciodată.

Într-un comunicat de presă al American Heart Association, autorul principal Bo Xu, cardiolog la Cleveland Clinic’s Heart, Vascular & Thoracic Institute din Cleveland, a declarat că cercetătorii „au fost surprinși să constate că în aceste studii publicate anterior, consumul regulat de ardei iute a fost asociat cu o reducere generală a riscului tuturor cauzelor de boli de inimă și mortalității asociate cancerului”. Dr. Xu a adăugat că acest lucru evidențiază modul în care factorii dietetici pot juca un rol important în sănătatea generală.

Totuși, studiul a analizat doar legătura dintre consumul de ardei iute și mortalitate, și nu efectele singulare ale ardeiului iute în acest caz. „Este imposibil să afirmăm în mod concludent că consumul de ardei iute poate prelungi viața și reduce decesele, în special din cauza factorilor cardiovasculari sau a cancerului”, a spus dr. Xu. Sunt necesare mai multe cercetări, în special dovezi din studii controlate randomizate, pentru a confirma aceste descoperiri preliminare.

Cercetările anterioare au descoperit că ardeii iuți (dintre care există multe soiuri, inclusiv cayenne și jalapeño) pot avea efecte antiinflamatoare, antioxidante, anticanceroase și de reglare a glicemiei. Multe dintre beneficiile pentru sănătate au fost atribuite capsaicinei, spune Lauren Harris-Pincus, autorul The Protein-Packed Breakfast Club. „Acesta este compusul vegetal din ardei iute pe care îl recunoaștem ca fiind ceea ce îi face picant”, explică ea.

Iată câteva alte beneficii potențiale ale ardeilor iuți pentru sănătate :

…..

Sursa foto: Shutterstock

Leave A Comment

%d bloggers like this: