ANOFM reia plata indemnizatiei sub forma de somaj tehnic

October 9, 2021
197 Views

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) reia plata indemnizaţiei sub formă de şomaj tehnic, precum şi acordarea unor zile libere plătite părinţilor, măsuri de sprijin care sunt oferite mediului economic afectat de situaţia epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES, ANOFM continuă, de asemenea, aplicarea măsurii cunoscută sub numele “kurzarbeit”.

“ANOFM va acorda sprijin financiar sub formă de şomaj tehnic, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 111/2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecţie socială a angajaţilor şi a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităţilor economice, determinate de situaţia epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, măsura se va aplica până la data de 31 decembrie 2021.

“Astfel, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021, cu modificările şi completările ulterioare”, se mai precizează în comunicat.

ANOFM menţionează faptul că această indemnizaţie este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi nu se datorează contribuţie asiguratorie de muncă pentru acest sprijin financiar.

De asemenea, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr 110 din 2 octombrie 2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinţilor şi altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV, părinţii vor beneficia de zile libere plătite, adică de plata unei indemnizaţii de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut, pentru fiecare zi liberă acordată, în cazul suspendării cursurilor cu prezenţă fizică.

Conform ANOFM, măsura se aplică până la sfârşitul anului şcolar 2021 – 2022, fără a se include vacanţele.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: