Toate tipurile de celule din corpul nostru au nevoie de vitamina B12. B12 se găsește în mod natural în anumite alimente, cum ar fi carnea, lactatele și ouăle.
Ai deficit de vitamina B12? Consumă aceste alimente!
Toate tipurile de celule din corpul nostru au nevoie de vitamina B12. B12 se găsește în mod natural în anumite alimente, cum ar fi carnea, lactatele și ouăle. Este, de asemenea, adăugată în unele alimente.
În medie, majoritatea persoanelor de peste 14 ani au nevoie de aproximativ 2,4 micrograme pe zi. Vestea bună este că corpul tău stochează B12 suplimentar în ficat. Dacă încetezi să o absorbi, va dura câțiva ani până se epuizează rezervele. Dar, odată ce o vei face, vei avea probabil probleme de sănătate. Acestea includ oboseala, probleme de memorie sau leziuni ale nervilor.
Vegetarienii, femeile însărcinate sau cele care alăptează și alte persoane cu risc de deficiență ar trebui să își monitorizeze în detaliu dietele pentru a se asigura că obțin suficientă vitamina B12.
Tratamentul specific te poate ajuta să îți revii. Dacă ai o deficiență gravă, medicul tău îți va administra probabil B12 sub formă injectabilă sau de supliment zilnic cu doze mai mari. S-ar putea să fie nevoie să faci și unele modificări ale dietei.
Ce este vitamina B12?
Această vitamină solubilă în apă are multe funcții esențiale în corpul tău. Vitamina B12 este necesară pentru a-ți menține nervii sănătoși și pentru a susține producția de ADN și celule roșii din sânge, precum și pentru a menține funcția normală a creierului.
Consumul zilnic de referință este de aproximativ 2,4 mcg, dar ușor mai mare pentru femeile însărcinate sau pentru cele care alăptează.
Vitamina B12 este absorbită în stomac cu ajutorul unei proteine numite factor intrinsec. Această substanță se leagă de molecula de vitamina B12 și facilitează absorbția acesteia în sânge și celule.
Corpul tău stochează excesul de vitamina B12 în ficat, deci dacă consumi mai multă, corpul tău o va salva pentru o utilizare viitoare.
Este posibil să dezvolți un deficit de vitamina B12 dacă corpul tău nu produce suficient factor intrinsec sau dacă nu consumi suficiente alimente bogate în vitamina B12.
Vitamina B12 se găsește în principal în produsele de origine animală, în special din carne și produse lactate. Din fericire, pentru cei cu diete vegane, alimentele îmbogățite pot fi și surse bune ale acestei vitamine.
Crește-ți nivelul de B12 din organism cu aceste alimente:
• Pește și crustacee
Iată cât de multă B12 vei găsi într-o porție din aceste alimente:
Scoici gătite: 84,1 micrograme
Midii aburite: 20,4 micrograme
Macrou de Atlantic gătit: 16,1 micrograme
Crab de Alaska la abur: 9,8 micrograme
Păstrăv curcubeu sălbatic gătit: 5,4 micrograme
Somon la abur: 2,4 micrograme
• Carne roșie
Aceasta include carnea de vită și mielul. La fel ca la oameni, cantități mari de B12 sunt stocate în ficatul acestora.
Iată ce poți obține dintr-o porție din următoarele:
Ficat de vită gătit: 70,7 micrograme
Carne de vită slabă la grătar, friptură: 6,9 micrograme
• Lactate
…..