Increderea romanilor in antreprenori a crescut cu 50% in zece ani (raport)

September 11, 2021
211 Views

Încrederea românilor în antreprenori a crescut cu 50% în zece ani, arată Barometrul Romanian Business Leaders (RBL), care evidenţiază atât domeniile în care s-au înregistrat progrese, cât şi cele în care există în continuare decalaje considerabile faţă de Uniunea Europeană şi care necesită intervenţii ferme.

“Cu ocazia celei de-a 9-a ediţii a Summitului Romanian Business Leaders, care marchează totodată 10 ani de la înfiinţare, Fundaţia a lansat un nou proiect – Barometrul RBL, care arată, între altele, că încrederea românilor în antreprenori a crescut cu 50% în 10 ani”, se menţionează în comunicat.

Astfel, raportul face o trecere în revistă a evoluţiilor din 14 domenii de activitate, pe care antreprenorii îşi propun să le urmărească anual, cu extinderea graduală a indicatorilor monitorizaţi. Selecţia actuală a indicatorilor s-a efectuat în baza importanţei acestora pentru sănătatea şi performanţa economică a României.

Barometrul RBL evidenţiază atât domeniile în care s-au înregistrat progrese, cât şi cele în care există în continuare decalaje considerabile faţă de Uniunea Europeană şi care necesită intervenţii ferme.

Printre domeniile în care s-au înregistrat progrese se numără: sectorul energetic – România se află pe locul 7 în Uniunea Europeană la ponderea energiei electrice obţinute din surse regenerabile, depăşind cu 9% media UE şi mediul antreprenorial – în primul semestru al anului 2021 s-au înregistrat cu 50% mai multe înmatriculări de persoane fizice autorizate şi juridice, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Totodată, s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene a înregistrat o creştere de 10 procente comparativ cu 31 iulie 2020.

“Între cele cu trend descendent se regăsesc: sistemul de sănătate, în care cheltuielile pe cap de locuitor sunt la 50% din media Uniunii Europene; economia nefiscalizată, reflectată de un decalaj de TVA cu 25% mai mare decât media UE; rată de reciclare a deşeurilor municipale aflată în stagnare încă din 2013 la 14%, cu 33% mai puţin decât media europeană”, susţin autorii raportului.

…..

Leave A Comment

%d bloggers like this: