Ce este lipotimia? Cauze, simptome și remedii

September 6, 2021
387 Views

Lipotimia, cunoscută în termeni populari sub denumirea de leșin, poate să apară, atât la adulți, cât și la copii, în urma unei slabe vascularizări a creierului, care poate cauza pierderea parțială a cunoștinței. Pierderea completă a cunoștinței are loc în caz de sincopă.

Despre lipotimie
Lipotimia, cunoscută în termeni populari sub denumirea de leșin, poate să apară, atât la adulți, cât și la copii, în urma unei slabe vascularizări a creierului, care poate cauza pierderea parțială a cunoștinței. Pierderea completă a cunoștinței are loc în caz de sincopă.

Lipotimia poate să apară pur și simplu, fără să fie provocată de un anumit factor, ori poate fi declanșată ca urmare a unei expuneri prelungite la căldură excesivă, febră sau stres emoțional puternic. Lipotimia nu este de obicei un motiv de îngrijorare, dar poate fi și un simptom al unei probleme medicale grave, care să necesite tratament. Află în cele ce urmează de câte tipuri este lipotimia, ce simptome are și cum se tratează această problemă.

Ce este lipotimia?
Lipotimia sau leșinul se întâmplă atunci când o persoană își pierde cunoștința pentru o perioadă scurtă de timp, deoarece creierul nu mai primește suficient oxigen. Starea durează în general de la câteva secunde până la câteva minute și este adesea precedată de o senzație de amețeală, slăbiciune sau greață, în care zgomotele din jur se estompează și vederea se tulbură.

Lipotimia afectează 3% dintre bărbați și 3,5% dintre femei la un moment dat în viață. Sincopa este mai frecventă pe măsură ce îmbătrânești și afectează până la 6% dintre persoanele cu vârste de peste 75 de ani. Problema poate apărea, însă, la orice vârstă, inclusiv la copii și la persoane cu sau fără probleme medicale.

Leșinul poate fi văzut ca un fapt alarmant și așa și trebuie să fie pentru că, deși adesea cauza lui este minoră, poate fi, de asemenea, un semn al unei situații medicale grave, care să necesite tratament susținut sau modificări ale stilului de viață. Având în vedere că o persoană nu se poate evalua singură, e bine să lase un medic să stabilească dacă episodul de lipotimie este îngrijorător sau nu. Dacă se întâmplă ca o persoană să leșine de mai multe ori într-o lună, e necesar să ceară cât mai repede sfatul medicului de familie.

Tipuri de lipotimie
Există mai multe tipuri de sincopă, unele fiind mai frecvente decât altele. Sincopa vasovagală, de exemplu, care implică o scădere subită a tensiunii, este cel mai des întâlnită.

Sincopă vasovagală
Sincopa vasovagală este cel mai frecvent tip de lipotimie, cauzată de o cădere bruscă a tensiunii arteriale, care duce la o scădere a fluxului sangvin către creier. Când persoana se ridică în picioare, gravitația face ca sângele să se deplaseze în partea inferioară a corpului, sub diafragmă. Când se întâmplă acest lucru, inima și sistemul nervos autonom (SNA) acționează pentru a menține tensiunea arterială stabilă.

Sincopă de sinus carotidian
Acest tip de sincopă apare atunci când artera carotidă din gât este presată, de obicei după ce capul se întoarce într-o parte sau dacă persoana poartă o bluză cu un guler prea strâns, care o împiedică să respire normal.

Sincopă neurologică
Sincopa neurologică este provocată de convulsii, accident vascular cerebral sau de un atac ischemic tranzitor. Alte afecțiuni mai puțin frecvente care duc la sincopă neurologică includ migrenele și hidrocefalia cu presiune normală.

Sincopă situațională
Sincopa situațională apare numai în anumite situații care afectează sistemul nervos, cum ar fi: deshidratare, stres emoțional intens, anxietate, teamă, durere, foame, consum de alcool sau droguri, hiperventilație, urinare.

Sincopă posturală
Sincopa posturală este cauzată de o scădere bruscă a tensiunii arteriale cauzată de o schimbare rapidă de poziție, cum ar fi de la statul culcat la ridicarea rapidă în picioare. Anumite medicamente și deshidratarea pot duce de asemenea, la sincopă posturală. Pacienții cu acest tip de sincopă au de obicei modificări ale tensiunii arteriale care determină scăderea acesteia cu cel puțin 20 mmHg (număr sistolic / de sus) și cu cel puțin 10 mmHg (număr diastolic / de jos) când stau în picioare.

Sincopa cardiacă este cauzată de o afecțiune a inimii sau a vaselor de sânge care afectează fluxul de sânge către creier. Aceste afecțiuni pot include un ritm cardiac anormal (aritmie), flux sangvin obstrucționat în inimă din cauza bolilor structurale ale acestui organ, blocarea vaselor de sânge cardiace (ischemie miocardică), boală valvulară, stenoză aortică, cheaguri de sânge sau insuficiență cardiacă. Dacă se dovedește că o persoană a trecut printr-o sincopă cardiacă, este important să consulte un cardiolog pentru un tratament adecvat.

Cauze lipotimie
Printre cauzele lipotimiei se numără atât căldura, deshidratarea și stresul emoțional, cât și anumite medicamente sau unele probleme de sănătate mai grave.

Boli care pot favoriza lipotimia
O persoană este mai susceptibilă să leșine dacă are una dintre următoarele boli: diabet, ateroscleroză, aritmie, anxietate sau atacuri de panică, boli de inimă sau o boală pulmonară cronică, precum emfizemul.

…..

Prevenire lipotimie
Lipotimia poate fi prevenită astfel:

– Nu sări peste mese și hidratează-te corespunzător. În funcție de stilul tău de viață și de recomandările medicului, în caz de eventuale afecțiuni cu care te confrunți, ia trei mese mai mari pe zi sau trei mese mai mici și două gustări. Bea aproximativ 2 litri de apă pe zi – mai mult dacă faci efort fizic intens sau dacă lucrezi într-un mediu cu temperaturi crescute.
– Dacă trebuie să stai mult timp în picioare și în căldură, e bine să te lași pe vine sau să te așezi din când în când și să bei înghițituri mici de apă.
– Dacă simți că amețești pe stradă sau într-un mijloc de transport, lasă-te pe vine sau stai în șezut cu capul între genunchi, respiră adânc și rar și bea puțină apă.

În concluzie, un episod singular de lipotimie nu este un motiv de îngrijorare, dar, pentru siguranță, sau dacă leșini de două ori într-o lună, e indicat să mergi la medic pentru a primi un diagnostic și un tratament adecvat. Cu diagnosticul și tratamentul potrivit, sincopa poate fi gestionată și controlată. Dacă ai avut un episod de leșin, riscul de a avea încă unul este de aproximativ 30%. Riscul de lipotimie și modul în care starea te afectează depinde de mai mulți factori, inclusiv cauza lipotimiei, vârsta, sexul și alte probleme medicale pe care le ai.

Sursă foto: Shutterstock

 

Leave A Comment